Armenia/proteste: Poliția a arestat zeci de manifestanți la Erevan

  • 06 Iulie 2015 17:38

Poliția armeană a arestat luni, 6 iulie, zeci de manifestanți care blocau un bulevard important al capitalei Erevan pentru a protesta împotriva anunțatei creșteri a prețului energiei electrice, transmite AFP.

''Poliția a reținut pentru scurt timp 46 de de manifestanți, care au fost apoi eliberați'', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne armean.

În timpul dimineții de luni, forțele de ordine au dezmembrat o baricadă ridicată de-a latul unei artere rutiere situate în apropierea Palatului prezidențial de la Erevan.

Mii de armeni manifestează începând din 19 iunie în centrul Erevanului pentru a protesta împotriva creșterii cu 16% a prețului electricității, măsură anunțată de guvern.

În urma presiunilor sociale, președintele Serj Sarkisian a promis pe 27 iunie că guvernul va suporta temporar greutatea creșterii tarifelor pentru energia electrică, până când un audit la Rețeaua de electricitate din Armenia (ENA) va verifica dacă respectiva creștere este justificată.

În pofida promisiunilor șefului statului armean, manifestațiile au continuat și, deși și-au pierdut din amploare, ele reunesc în fiecare seară între 2.000 și 3.000 de participanți. După arestarea, pe 23 iunie, a 237 de demonstranți și dispersarea violentă a altor câteva sute de către poliție, protestele s-au intensificat, ajungând chiar și la 10.000 de participanți în urmă cu o săptămână.

Vineri, autoritățile armene au anunțat deschiderea unei anchete penale asupra violențelor comise de polițiști.

În 2013, Armenia a renunțat la apropierea economică de Uniunea Europeană, preferând să adere la Uniunea Economică Euroasiatică, structură promovată de Rusia.

Economia armeană este dependentă masiv de cea a Rusiei, către care se îndreaptă 23% din exporturile sale.

Însă criza din economia rusă, cauzată de sancțiunile occidentale pentru rolul Moscovei în conflictul din estul Ucrainei și căderea pieței petrolului, a afectat puternic fosta republică sovietică din Caucaz, care a înregistrat o prăbușire a monedei naționale (dramul) din cauza slăbirii rublei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău