Armenia: Manifestații pentru găsirea soldaților dispăruți în Nagorno-Karabah

  • 29 Noiembrie 2020 19:17
Armenia: Manifestații pentru găsirea soldaților dispăruți în Nagorno-Karabah

Circa 1.000 de persoane care cereau autorităților să acționeze pentru a-i găsi pe soldații armeni dispăruți în timpul conflictului din Nagorno-Karabah au manifestat duminică la Erevan, după o precedentă manifestație sâmbătă a rudelor soldaților la Stepanakert, capitala enclavei, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Reuniți în spatele unei pancarte cu înscrisul "Ajutați-ne să ne regăsim prizonierii", manifestanții printre care se aflau mai multe celebrități au defilat în centrul capitalei armene, după ce au citit o scrisoare destinată ambasadorului rus la Erevan, cerându-i "intervenția personală în acest proces".

"Pentru ce începem cu Rusia? Pentru că este țara care a intervenit, care a putut să participe și continuă să participe la problema care ne interesează astăzi", a declarat unul dintre organizatorii marșului, Hrant Tohatian, un actor cunoscut în regiune.

Sâmbătă, 30 de rude ale soldaților dispăruți blocaseră pentru scurt timp o stradă din centrul Stepanakert, capitala Nagorno-Karabah, înainte ca o delegație a acestora să fie primită de președintele republicii separatiste, Araik Arutiunian.

"Cerem o acțiune imediată pentru a rezolva această problemă. Dar autoritățile spun că asta nu depinde de el, că depinde de azeri", și-a exprimat regretul la ieșirea de la întrevedere un localnic, Arsen Gukasian, 47 de ani.

El își caută fiul și fratele, acesta din urmă apelându-l pentru ultima oară în 2 octombrie, cu câteva zile după reluarea conflictului în 27 septembrie.

Potrivit lui, "Azerbaidjanul își dictează condițiile. Ei nu urmăresc punctele acordului" din 9 noiembrie, semnat sub egida Rusiei, care a pus capăt ostilităților, consacrând victoria Azerbaidjanului. Acest acord prevede în special un schimb de prizonieri și de corpuri.

"Astăzi, copiilor (soldații armeni dispăruți) le este foame, le este sete, supraviețuiesc mâncând doar iarbă sau altceva, așteptând ca armenii să vină să-i salveze pentru că ei sunt armeni. Dar noi, părinții, suntem fără speranță, noi nu știm cum să ne salvăm copiii", a declarat emoționat Sargis Stepanian, 47 de an, care de asemenea își caută fiul.

Un înalt reprezentant din Nagorno-Karabah, Artak Beglarian, a afirmat sâmbătă că "corpurile a peste 400 de militari armeni au fost deja recuperate și schimbate în diverse locuri". El precizase în ajun că între 50 și 60 de soldați armeni sunt prizonieri.

Armenia a recunoscut că a pierdut peste 2.300 de soldați uciși în conflict, printre care corpuri neidentificate. Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) este însărcinat cu procesul de evacuare a corpurilor, sub protecția forțelor ruse de menținere a păcii, din care aproape 2.000 de soldați au fost desfășurați în regiune. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău