Armenia declară la Curtea Internațională de Justiție că blocada Azerbaidjanului este „epurare etnică”

  • 30 Ianuarie 18:00
Armenia declară la Curtea Internațională de Justiție că blocada Azerbaidjanului este „epurare etnică”

Un reprezentant al Armeniei a declarat luni, 30 ianuarie, judecătorilor la Curtea Internațională de Justiție că blocada regiunii disputate Nagorno-Karabah de către Azerbaidjanul vecin este concepută pentru a permite "epurarea etnică", relatează Agerpres.

Coridorul Lacin este singura rută prin care Armenia poate furniza alimente, combustibil și medicamente către Nagorno-Karabah, o regiune recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar casă a aproximativ 120.000 de etnici armeni.

Coridorul este blocat din 12 decembrie, când protestatari pretinzând că sunt activiști de mediu au oprit traficul prin instalarea de corturi. Azerbaidjanul neagă orice blocadă, spunând că activiștii organizează un protest legitim împotriva activității miniere ilegale.

Audierea de luni de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a fost convocată pentru a asculta o cerere a armenilor pentru ca instanța să ordone Azerbaidjanului să ridice blocada.

Reprezentantul Armeniei, Ieghishe Kirakosian, a declarat curții că blocada a dus la raționalizarea și diminuarea livrărilor de medicamente în Nagorno-Karabah, în timp ce autoritățile Azerbaidjanului spun că etnicii armeni sunt liberi să plece.

"Asemenea acte flagrante de epurare etnică nu-și au locul în epoca modernă și această curte este ultima speranță pentru etnicii armeni din Nagorno-Karabah", a declarat Kirakosian.

Constantinos Salonidis, un avocat pentru Armenia, a declarat în fața instanței: "Nimic în afară de o ridicare completă a blocadei și reluarea nestingherită a furnizării de utilități publice va aduce alinare victimelor acestei crude și inutile blocade".

Nagorno-Karabakh este un punct de aprindere între acești vecini din sudul Caucazului de decenii.

Audierea de la CIJ face parte dintr-un caz mai amplu depus de Armenia în 2020, spunând că Azerbaidjanul a încălcat o convenție împotriva discriminării rasiale. Baku a depus o cerere reconvențională susținând că Armenia, nu Azerbaidjanul, este cea care încalcă convenția împotriva discriminării.

Marți, CIJ va audia o cerere concurentă din partea Azerbaidjanului pentru ca instanța să ordone Armeniei să înceteze amplasarea de mine terestre în teritoriile pe care le-a ocupat cândva.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,24
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:76 %
Vint:10,8 m/s
Wed
2
Thu
5
Fri
8
Sat
12
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău