Armenia a ignorat furia Moscovei și a aderat la Curtea Penală Internațională

  • 03 Octombrie 2023 12:36
Armenia a ignorat furia Moscovei și a aderat la Curtea Penală Internațională

Parlamentul armean a ratificat marți, 3 octombrie, Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, un proiect considerat „extrem de ostil" de către Rusia, un aliat vechi al Armeniei, dar cu care relațiile s-au tensionat considerabil în ultima vreme, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, suspectat de crime de război pentru deportarea ilegală a sute sau mai mulți copii din Ucraina. Aderarea la CPI înseamnă că Armenia va fi obligată să îl aresteze pe Putin dacă acesta va pune vreodată piciorul în această țară.

Eghiche Kirakosian, un oficial armean însărcinat cu afaceri de justiție internațională, a declarat că aderarea la CPI „creează garanții suplimentare pentru Armenia" în fața Azerbaidjanului, care tocmai a obținut o victorie militară fulminantă, punând capăt separatismului armenilor din Nagorno-Karabah.

Ratificarea acestui statut ar garanta că o eventuală invazie a Armeniei „ar intra sub jurisdicția CPI", ceea ce ar avea un „efect disuasiv", le-a spus el parlamentarilor armeni.

Acest proiect a stârnit furia Rusiei. Joi, Kremlinul a calificat simpla perspectivă de aderare drept „extrem de ostilă".

„Sperăm, bineînțeles, că aceste decizii nu vor avea un impact negativ asupra relațiilor noastre bilaterale", a adăugat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Relațiile dintre Armenia și Rusia traversează o perioadă turbulentă, Erevanul acuzând Moscova că a abandonat-o în fața Azerbaidjanului, o țară mult mai bine înarmată și mai bogată - lucru negat de Kremlin. Regiunea separatistă Nagorno Karabah, cucerită în doar 24 de ore de trupele azere, a fost părăsită de aproape toți armenii de acolo.

În ultimele luni, premierul armean Nikol Pașinian s-a apropiat de Occident în speranța de a primi ajutor, organizând chiar exerciții militare cu Statele Unite. În urmă cu zece zile, Pașinian a criticat aproape pe față Rusia, spunând că alianțele făcute de Armenia s-au dovedit ineficiente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău