Armata ucraineană forțează o breșă pe frontul sudic. Se apropie de principala fortificație rusească a unui punct strategic

  • 04 August 2023 18:49
Armata ucraineană forțează o breșă pe frontul sudic. Se apropie de principala fortificație rusească a unui punct strategic

Trupele ucrainene s-au apropiat de principala linie de apărare rusă din apropierea satului Rabotîne, în regiunea Zaporojie, unde se dau lupte crâncene, notează Hotnews.ro cu referire la The Moscow Times.

Forțele armate ucrainene au schimbat din nou tactica în timpul contraofensivei care a început în urmă cu două luni, aruncând în luptă unități de rezervă, tancuri și vehicule de luptă occidentale.

Mai mulți oficiali militari și analiști estimează că, la Rabotîne, armata ucraineană s-a apropiat cel mai mult de linia principală de fortificații rusești, la o distanță de aproximativ 2 kilometri, iar această operațiune pare să fie cea mai bună oportunitate de a face o breșă până în prezent, relatează The Washington Post.

Rabotîne, despre care armata ucraineană spune că este important din punct de vedere strategic, se află la jumătatea distanței dintre Orekhove, controlat de ucraineni, și Tokmak, aflat sub control rusesc, de unde pornește drumul spre Berdiansk, pe coasta Mării Azov.

La începutul lunii iunie, armata ucraineană a trecut la ofensivă folosind echipamente occidentale, în timp ce comandamentul a păstrat în rezervă militari antrenați în Occident.

Cu toate acestea, trupele care înaintau s-au confruntat cu vaste câmpuri minate și au fost lovite de elicopterele rusești, ceea ce a dus la pierderea a aproximativ o cincime din echipamentul occidental special în timpul contraofensivei.

Apoi, forțele ucrainene au revenit la vechea tactică: micile unități de infanterie au început să avanseze singure, deși, pentru a face acest lucru, geniștii trebuiau să le creeze culoare prin câmpurile de mine.

Iar acum au fost aduse în luptă rezervele antrenate în Occident din Corpul 10 al Armatei ucrainene, care folosesc tancuri și vehicule blindate moderne.

Cu toate acestea, ofensiva rămâne „o muncă grea, de înaintare prin sute sau mii de câmpuri minate", a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor Armate Ucrainene pentru The Washington Post: „Căutăm vulnerabilitățile inamicului și avansăm pas cu pas".

Înaintarea epuizantă, dar treptată, la Rabotîne este complicată de vremea bună care permite forțelor rusești să folosească drone pentru a lovi artileria ucraineană care sprijină trupele care avansează, a explicat un alt oficial militar pentru publicația americană.

Încă nu este clar dacă apărarea rusă a suferit pierderi suficient de serioase pentru a permite forțelor armate ucrainene să pătrundă, a declarat analistul militar Rob Lee, de la Institutul de Cercetare a Politicii Externe, care s-a întors de pe linia frontului:

„Ultima săptămână de lupte este importantă pentru că ei (trupele ucrainene, n.r.) au decis să introducă în luptă, într-o măsură mai mare, al doilea eșalon al forțelor lor”, a spus Lee.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău