Armata ucraineană declară că a doborât un bombardier strategic rusesc Tu-22M3, capabil să transporte arme nucleare

  • 19 Aprilie 10:40
Armata ucraineană declară că a doborât un bombardier strategic rusesc Tu-22M3, capabil să transporte arme nucleare

Armata ucraineană a declarat că a doborât un bombardier strategic rusesc Tu-22M3 în urma unui atac al Rusiei cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene la primele ore ale zilei de vineri, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Pentru prima oară, unități de rachete antiaeriene ale Forțelor aeriene, în cooperare cu Direcția principală de informații a Ministerului Apărării (GUR), au doborât un bombardier strategic cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, purtător de rachete de croazieră Kh-22, ce sunt utilizate de teroriștii ruși pentru a ataca orașele pașnice ucrainene”, a declarat comandantul Forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, într-un comunicat postat pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit G4Media.

Un bombardier strategic Tu-22M3 al Forțelor Aerospațiale ruse s-a prăbușit vineri în regiunea Stavropol (în sudul Rusiei) în timp ce se întorcea la bază după o misiune de luptă, a anunțat anterior Ministerul Apărării rus, citat de EFE.

Ministerul a anunțat că avionul nu transporta rachete și că a căzut într-o zonă nepopulată, fără a provoca distrugeri. „Potrivit datelor preliminare, cauza incidentului a fost o defecțiune tehnică”, se arată în comunicatul oficial.

„Piloții s-au catapultat. Trei membri ai echipajului au fost evacuați de echipele de salvare. Căutarea unuia dintre piloți este în curs de desfășurare”, se arată în comunicatul ministerului, citat de agenția oficială de presă TASS, în care se precizează că echipajul era constituit din patru piloți.

Tu-22M3 (Backfire, conform clasificării NATO) este un bombardier supersonic cu aripi cu geometrie variabilă, capabil să transporte arme nucleare, notează EFE.

Astfel de bombardiere au fost folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina cu rachete din propriul spațiu aerian, departe de raza de acțiune a apărării antiaeriene ucrainene.

Ucraina a anunțat vineri dimineață că cel puțin opt persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise la primele ore ale zilei în regiunea Dnipropetrovsk, centrul țării, în urma unui atac rusesc cu rachete.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău