Armata ucraineană anunță lansarea unei ofensive pe frontul de sud

  • 29 August 16:51
Armata ucraineană anunță lansarea unei ofensive pe frontul de sud

Ucraina ar fi lansat în sfârșit mult așteptata contraofensivă în sudul țării, conform unei declarații făcute luni de Comandamentul operativ Sud, citat de Reuters și Ukrinform.

„Astăzi am lansat acțiuni ofensive în diferite direcții, inclusiv în regiunea Herson”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operativ Sud, Natalia Gumeniuk, pentru postul de televiziune local Suspilne.

Ea a confirmat câteva minute mai târziu într-o conferință de presă că 'forțele armate ucrainene au început operațiuni ofensive în multe zone din sudul Ucrainei'.

Ucraina vorbește de două luni despre o contraofensivă planificată în regiunile sale de sud, ocupate de Rusia.

Recentele atacuri ale Ucrainei asupra rutelor logistice din sudul Rusiei au 'slăbit incontestabil inamicul', a afirmat purtătoarea de cuvânt citată, adăugând că peste zece depozite de muniții rusești au fost lovite în ultima săptămână.

Cu toate acestea, ea a refuzat să ofere mai multe detalii despre noua ofensivă. 'Orice operațiune militară are nevoie de liniște', a spus ea, indicând că forțele ruse din sud sunt 'destul de puternice', dat fiind că și-au consolidat pozițiile de mult timp, transmite AGERPRES.

Forțele ucrainene au spart prima linie de apărare a trupelor ruse de ocupație în special în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a relatat postul de radio ucrainean Hromadske, citând aceeași purtătoare de cuvânt.

Regimentul 109 de infanterie al separatiștilor din Donețk a fost forțat să se retragă de pe poziții, după ce trupe de desant ruse, trimise în sprijinul său, au abandonat pur și simplu câmpul de luptă, notează Ukrinform.

Comandamentul operativ de trupe ucrainene Kahovka a declarat că forțele ruse au fost private de aprovizionare pe malul drept al Niprului, ceea ce reprezintă o 'șansă nemaipomenită pentru recucerirea teritoriilor' ocupate.

Situația din teritoriul ocupat temporar în regiunea Herson este extrem de complexă. Cu ajutorul HIMARS, forțele ucrainene au distrus practic toate podurile mari din zonă: podurile rutiere și de cale ferată Antonovski și Novokahovski, conform Ukrinform.

După lovituri precise asupra pozițiilor ocupanților ruși de aici, aceștia nu vor să meargă în atac și se repliază pe poziții fortificate, potrivit acelorași media ucrainene.

Din iunie, conducerea de la Kiev a alimentat speranța unei contraofensive majore în sud, însă aceasta a tot întârziat să înceapă din cauza lipsei de suficiente forțe și armament, potrivit media ucrainene.

Rusia a lansat o invazie în Ucraina cu puțin peste șase luni în urmă. De atunci, a capturat mari părți din sudul și estul Ucrainei, pe care aceasta speră să le poată recuceri. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:4,12 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
9
Sun
9
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău