Armata ucraineană acuză Rusia că a lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Șerpilor (statul major)

  • 02 Iulie 2022 09:05
Armata ucraineană acuză Rusia că a lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Șerpilor (statul major)

Armata ucraineană a acuzat vineri seară forțele rusești că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Șerpilor din Marea Neagră, de unde forțele Moscovei s-au retras joi seară, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"În jurul orei 18.00, forțele armatei ruse au efectuat în două rânduri un atac aerian cu bombe cu fosfor asupra Insulei Șerpilor", a postat pe Telegram șefului statului major ucrainean, Valerii Zalujnii, acuzând Moscovă "că nu își respectă propriile declarații".

Cu o zi în urmă, armata rusă a anunțat că s-a retras de pe acest teritoriu strategic "în semn de bună voință", după ce "și-a îndeplinit obiectivele fixate".

"Singurul lucru în care dușmanul e coerent este 'precizia' sa constantă de lovire", a mai spus Zalujnii.

El și-a însoțit mesajul cu o înregistrare video în care se vede un avion zburând deasupra Insulei Șerpilor și lansând cel puțin două bombe care își lovesc țintele, lăsând în urmă dâre albe pe cer, un semn distinctiv al bombelor cu fosfor.

Armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu și împotriva țintelor militare, în virtutea unei Convenții semnate în 1980 la Geneva.

Kievul a acuzat Moscova că le-a utilizat în mai multe rânduri de la sfârșitul lui februarie, inclusiv împotriva populației civile, ceea ce armata rusă a respins categoric.

Joi, armata ucraineană și-a exprimat satisfacția pentru că i-a forțat pe ruși, "incapabili să reziste" tirurilor de artilerie, să abandoneze Insula Șerpilor, aflată în nord-vestul Mării Negre.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău