Armata ucraineană a lansat atacuri aeriene asupra pozițiilor ruse în sudul Ucrainei

  • 07 Iunie 2022 12:37
Armata ucraineană a lansat atacuri aeriene asupra pozițiilor ruse în sudul Ucrainei

În timp ce situația din estul Ucrainei rămâne în mare parte neschimbată, armata ucraineană a anunțat marți dimineața că a întreprins în timpul nopții câteva atacuri aeriene asupra pozițiilor ruse în sudul Ucrainei, informează dpa, potrivit Agerpres.

"Elicoptere ucrainene au lovit grupuri mari de forțe inamice în regiunea Herson, iar avioane - depozite de muniții în regiunea Mikolaiv (Nikolaev)", a anunțat marți statul major al forțelor armate ucrainene.

Până acum, Ucraina și-a folosit propriile forțe aeriene foarte rar în război, din cauza superiorității în aer a Rusiei.

După ce Ucraina a recucerit câteva sate de-a lungul frontierei dintre regiunile Mikolaiv și Herson la Marea Neagră, o contraofensivă rusă în direcția Lozove și Bila Krînîțea (din Herson) a fost lipsită de succes, în pofida susținerii acesteia cu lovituri de artilerie și ale forțelor aeriene, potrivit raportului de marți asupra situației.

Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), de la Washington, armata ucraineană a reușit să respingă marina rusă de la coasta ucraineană a Mării Negre. Acum, Flota Rusă de la Marea Neagră operează la o distanță de siguranță de circa 100 de kilometri de la mal, reducând presiunea asupra porturilor ucrainene.

Analiza corespunde unui raport asupra situației emis luni de Ministerul Apărării al Ucrainei.

Pe frontul de est, situația rămâne în mare parte neschimbată pentru forțele ucrainene, în condițiile în care trupele ruse care luptă alături de forțele separatiste proruse în estul Ucrainei par a fi pe punctul de a cuceri orașul Sviatohirsk (Sviatogorsk) din regiunea Donețk.

"Sviatogorsk este practic eliberat. Iar curățarea este în curs", a declarat luni seara, pentru televiziunea rusă, liderul separatist al așa-zisei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău