”Armata ucraineană a eliberat mai mult de 50% din teritoriile noastre ocupate”, susține premierul Ucrainei. Cum explică lentoarea contraofensivei

  • 19 August 2023 11:30
”Armata ucraineană a eliberat mai mult de 50% din teritoriile noastre ocupate”, susține premierul Ucrainei. Cum explică lentoarea contraofensivei

Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, anunță că acțiunile contraofensive ale armatei ucrainene se desfășoară ”conform planului”, iar militarii ucraineni înregistrează în fiecare zi victorii, transmite News.ro. ”Deocamdată, armata ucraineană a eliberat, de la începutul agresiunii pe scară largă, am eliberat mai mult de 50% din teritoriile noastre ocupate. Continuăm. În ultimele două luni, am eliberat mai mult de 230 de kilometri pătrați”, afirmă oficialul ucrainean, care adaugă că armata are nevoie de mai multă muniție pentru a continua contraofensiva.

„Astăzi este a 541-a zi a acestei agresiuni la scară largă a Rusiei în Ucraina. Suntem încă în război, luptăm pentru viața noastră, pentru familiile noastre, pentru casele noastre. Suntem obosiți, dar nu suntem deloc epuizați. Avem destule. Suntem o țară mare. Avem armată suficientă ca să ne protejeze, avem un sprijin crucial din partea partenerilor noștri, în special din România, așadar, permiteți-mi să mulțumesc președintelui, Guvernului, poporului român pentru acest sprijin neclintit al suveranității și integrității noastre teritoriale și al luptei noastre pentru libertate și valorile europene. Nu sunt probleme cu protecția. Avem suficiente resurse umane. Suntem absolut motivați. Voi repeta, ne protejăm pământul, familiile, viețile noastre. Forțele ruse sunt demotivate acum. De ce? Pentru că noi suntem în contraofensivă. Nu este atât de rapidă, pentru că protejăm fiecare viață, fiecare viață a ucrainenilor este importantă pentru noi. Din această cauză suntem foarte atenți în contraofensivă, pentru a salva cât mai multe vieți. Avem sprijin din partea partenerilor, muniție, armament și asta ne face să sperăm și să credem că vom câștiga acest război. Sperăm cât mai curând, dar vom lupta atât timp cât va fi nevoie pentru a ne proteja și pentru a ne elibera tot teritoriul”, a afirmat primul ministru ucrainean, Denys Shmyhal, într-un interviu pentru Digi 24.

Conform oficialului ucrainean, contraofensiva se desfășoară ”conform planului”, dar Ucraina are nevoie de mai multă muniție.

„Ne mișcăm conform planului în contraofensivă, termenii nu sunt atât de scurți așa cum ne dorim și noi și partenerii. Dar, repet, salvăm fiecare viață. Pentru noi contează fiecare viață și din cauza asta suntem foarte atenți și este nevoie de mai mult timp decât credeam noi și partenerii. Avem nevoie de mai multă muniție. Cerem tuturor partenerilor să ne trimită mai multă muniție de artilerie, mai multe rachete cu rază lungă, echipamente și rachete. Este important să distrugem infrastructura și logistica, ca să avem condiții mai bune pentru contraofensivă. Dar, deocamdată, armata ucraineană a eliberat, de la începutul agresiunii pe scară largă, am eliberat mai mult de 50% din teritoriile noastre ocupate. Continuăm. În ultimele două luni, am eliberat mai mult de 230 de kilometri pătrați. Acesta este un teritoriu imens și ne continuăm contraofensiva și în fiecare zi avem succese, în fiecare zi. Sunt mici, dar în fiecare zi câțiva kilometri pătrați sunt eliberați de armata ucraineană în sud. Continuăm preluarea Bahmutului și acesta este scopul nostru, să eliberăm sudul și să distrugem aceste trei linii de protecție și fortificație pe care armata rusă le-a creat în sudul Ucrainei. Toate obiectivele noastre sunt aceleași și știm că vom atinge aceste obiective în timpul acestei contraofensive, în cel mai scurt timp”, a adăugat premierul Ucrainei.

Conform acestuia, în fiecare noapte rușii atacă cu rachete și cu drone iraniene obiecte civile și infrastructură civilă, infrastructura energetică, cea de cereale, porturi.

„De la începutul acestei agresiuni la scară largă, rușii au ucis oficial, din informații pe care le-am probat, peste 9.500 de civili, printre care 500 de copii, din păcate. Și acestea sunt date oficiale, dar nu știm câți oameni, câți ucraineni au ucis rușii pe teritoriile ocupate din Mariupol, de exemplu”, a spus premierul ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău