Armata rusă cere liste cu apartamentele goale din Herson (BBC)

  • 10 Mai 2022 08:12
Armata rusă cere liste cu apartamentele goale din Herson (BBC)

Moscova ar vrea să-și găzduiască militarii în casele abandonate din Herson, oraș din sudul Ucrainei aflat sub control rus. Asociațiilor de locatari din două cartiere ale orașului li s-a cerut să facă liste cu proprietățile rămase goale, relatează BBC.

Primarul Ihor Kolihaiev a confirmat pentru BBC că trupele de ocupație au cerut liste cu apartamentele goale din oraș, dar spune că nu știe ce au de gând să facă cu ele. Serviciile de informații militare ucrainene susțin însă că în casele rămase neocupate ar urma să fie cazați militarii și agenții de informații ruși, scrie digi24.ro.

Herson, oraș care înainte de invazie avea circa 300.000 de locuitori, este singurul punct important pe care Rusia l-a câștigat de la lansarea războiului, în luna februarie. Este un obiectiv strategic, fiind esențial pentru aprovizionarea cu apă a Crimeei. Kremlinul încearcă acum să își întărească dominația în oraș: s-au înmulțit punctele de control și patrulele, în încercarea de a face populația locală să cedeze în fața noului regim. Locuitorii din Herson au ieșit însă în mai multe rânduri să protesteze față de ocupația rusă, iar trupele ruse au reacționat violent.

Au existat, de asemenea, zvonuri că armata rusă ar organiza un fals referendum pentru a-i „legitima” pe noii conducători, însă Kolihaiev a negat informația, susținând că este interzisă organizarea unui scrutin pe timpul legii marțiale.

Corespondenta BBC la Liov a vorbit cu un localnic din Herson, care i-a spus că oamenii au rămas fără medicamente, iar alimentele sunt vândute direct din mașini. Există temeri că sistemul bancar ucrainean va fi oprit, după ce au existat unele încercări - nereușite deocamdată - de a introduce rubla rusească drept monedă de circulație, care să înlocuiască hrivna ucraineană.

Rusia va rămâne „pentru totdeauna” în sudul Ucrainei, a declarat vineri parlamentarul rus Andrei Turciak în timpul unei vizite la Herson. A fost pentru prima dată când un înalt responsabil rus a anunțat intenția Moscovei de a rămâne în teritoriile cucerite de armata rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău