Armata României își schimbă uniformele (FOTO/VIDEO)

  • 10 Februarie 2016 13:28
Armata României își schimbă uniformele (FOTO/VIDEO)

Armata Romaniei intenționează să își modifice ținuta de campanie și de instrucție începând de anul viitor.

A fost demarată o perioadă de testare pentru noile ținute care, pe lângă intenția de a fi ergonomice, au si noi proprietăți pentru protecția militarilor cum ar fi o mai bună camuflare sau evitarea prin pixelizare a țintirii militarului cu puncte de ochire determinate de raze laser.

Principalele elemente de noutate ale prototipului noului costum pentru instrucție sunt coloristica (desenul mozaic fiind format din cinci culori - kaki-bej, verde, maro închis, maro deschis și bej deschis), croiala, ajustarea în talie ți dublarea zonelor cu solicitare maximă.

Materialul de bază are o nouă compoziție fibroasă, respectiv 50% bumbac și 50% poliamidă, prezintă o rețea filamentară ripstop, ceea ce mareste rezistența mecanică și cea coloristică, asigurând un confort termic superior indiferent de anotimp.

Potrivit informațiilor oferite de șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, noul model de ținută de instrucție, cu pastelizare unică va fi folosit pentru toate zonele în care militarii Armatei României vor desfășura misiuni.

Primele 250 de ținute de instrucție, cu pixelizare unică, vor fi confecționate prin modulul "croitorie" din subordinea Comandamentului Logistic Întrunit și vor fi testate de soldați-gradați profesioniști din unități militare din compunerea categoriilor de forțe.

Perioada testării se face până la finalul trimestrului III al acestui an.

Ulterior perioadei de testare vor fi întocmite specificațiile tehnice finale pentru noul model de ținută de instrucție, proces urmat de demararea și desfășurarea procedurilor de achiziție conform specificațiilor tehnice finale avizate și aprobate.

Achiziționarea și distribuția articolelor din compunerea noii ținute de instrucție în vederea echipării efectivelor Armatei României se va realiza începand cu trimestrul I din 2017.

Articolele din compunerea ținutei de instrucție, cu pixelizare unică, pentru toate zonele în care militarii Armatei României desfășoara misiuni vor fi folosite de militarii romani atât în țară, cât și în misiunile desfășurate în afara teritoriului național, respectiv în zonele temperate și zonele calde (deșertice).

Vesta multifuncțională cu buzunare modulare este un produs destinat transportului muniției și materialelor.

Are posibilitatea de ajustare în parțile laterale și la umeri, cu structura de bază din urzeală tip fagure pe care sunt fixate chingi transversale ce permit fixarea și repoziționarea buzunarelor.

Buzunarele au dimensiuni și forme diferite, cu destinație stabilită (încărcătoare, stație radio, tomfă, baionetă), iar poziționarea acestora este aleasă în funcție de opțiunea luptătorului și de specificul misiunii.

Se sprijină pe umerii luptătorului, are un sistem de ajustare a lungimii și un sistem de prindere prin chingi, la bază, în față se închide cu fermoar, iar în lateral ajustarea se face cu un șnur trecut prin capse.

Vesta are în regiunea omoplaților un mâner de recuperare, folosit pentru apucarea și tragerea luptatorului în misiunile de salvare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău