Armata germană: Angajați ai Airbus, suspectați de spionaj

  • 19 Septembrie 2019 20:00
Armata germană: Angajați ai Airbus, suspectați de spionaj

Airbus se confruntă în Germania cu suspiciuni de spionaj în cazul mai multor angajați ai săi care au avut acces fără drept la contracte ale armatei germane, un dosar ce se adaugă altor anchete legate de metodele producătorului european de avioane, informează joi France Presse, preluatd e Agerpres.

Documente, care par a fi confidențiale și legate de proiectele Bundeswehr-ului, au ajuns în mâinile mai multor angajați ai grupului european aeronautic.

Parchetul din Munchen a confirmat joi că a deschis o anchetă în această etapă împotriva a 17 persoane privind suspiciunea de 'trădare a secretelor corporației' și de 'incitare' la o astfel de acțiune și utilizare a acestor documente.

Compania Airbus, din partea sa, a indicat într-un comunicat că ea însăși a semnalat acest caz autorităților germane privind 'eventuale încălcări comise de către mai mulți angajați cu privire la anumite documente în legătură cu două viitoare licitații ale guvernului german' în domeniul comunicațiilor securizate și secretelor.

'Unii dintre angajații noștri au avut documente pe care nu trebuiau să le aibă', a indicat o sursă din cadrul constructorului european de avioane, potrivit căruia neregulile au fost descoperite în urmă cu 'câteva săptămâni'.

Cazul vizează, potrivit presei germane, divizia de armament a Airbus, Airbus Defense and Space (ADS), și în special filiala din Munchen specializată în activități sensibile de securitate cibernetică și comunicații criptate.

Cotidianul Bild afirmă că angajații aflați în colimator au fost suspendați, iar dosarele și calculatoarele lor au fost confiscate.

La rândul său, Ministerul german al Apărării a indicat că este pe cale să 'clarifice natura acestor documente' și precizează că nu poate exclude că 'este vorba de documente pe care Airbus a avut permisiunea să le vadă'.

Deputatul liberal german Alexander Müller consideră că este 'problematic ca angajații companiilor de apărare să cunoască în prealabil cerințele Bundeswehr-ului față de proiectele lor viitoare', în special în ce privește stabilirea ofertei de preț și licitațiile.

'Airbus trebuie acum să explice și să facă puțină curățenie', apreciază la rândul său deputatul ecologist Tobias Lindner, care consideră că, după o astfel de descoperire, 'o companie ar trebui în principiu să fie exclusă imediat de la licitație'.

Ministerul german al Apărării a reacționat însă cu mai multă prudență. Unul dintre purtătorii săi de cuvânt a afirmat că, în acest stadiu, 'este imposibil' de spus dacă acest caz va avea sau nu un impact asupra procedurilor sale de licitație.

Nu este prima oară când Airbus, emblema cooperării industriale și militare europene, în special franco-germană, se confruntă cu suspiciuni de corectitudine legate de contracte.

Airbus este ținta anchetelor Parchetului național financiar (PNF) în Franța și Oficiului pentru fraude grave (SFO) din Marea Britanie pentru nereguli în tranzacții, fapte pe care compania însăși le-a denunțat în 2016.

În Germania, producătorul de avioane a fost amendat cu 81,25 milioane de euro anul trecut, ceea ce i-a permis totuși să închidă ancheta de presupusă corupție în jurul vânzării de Eurofighter către Austria în 2003.

În fine, în cazul 'Kazahgate', sub suspiciunea de 'mituire a unor agenți publici străini'', Airbus a fost plasat în iunie sub statutul de martor asistat, intermediar între martor și acuzat.

În aceste cazuri diferite, Airbus a jucat aceeași strategie: autodenunțul. Această practică, încercată și de alte grupuri în cazuri de corupție, cum ar fi Rolls Royce, pune la adăpost compania, în special în Franța și în Marea Britanie, de urmărirea penală.

Airbus a angajat o amplă reînnoire a echipei sale de conducere. În primăvara trecută, în fruntea grupului germanul Tom Enders a fost înlocuit de către fostul șef al Departamentului de vânzări a avioanelor comerciale, Guillaume Faury, . 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău