Armata americană dorește să anuleze 300 de milioane de dolari ajutoare Pakistanului

  • 02 Septembrie 2018 15:27
Armata americană dorește să anuleze 300 de milioane de dolari ajutoare Pakistanului

Armata americană intenționează să realoce 300 de milioane de dolari ajutoare promise până în prezent Pakistanului, din cauza absenței unor "acțiuni decisive" ale Islamabadului în cadrul strategiei americane în regiune și în fața amenințării grupărilor islamiste radicale, transmite AFP.

"Din cauza absenței unor acțiuni decisive ale Pakistanului în sprijinul Strategiei pentru Asia de Sud (...), 300 de milioane de dolari (în realitate 323,6 milioane, incluzând fonduri nepakistaneze) au fost reprogramate (de Departamentul Apărării) în iunie/iulie 2018 pentru alte priorități urgente", a declarat locotenent-colonelul Kone Faulkner într-un e-mail.

Kone Faulkner a adăugat că este așteptat răspunsul "Congresului dacă această cerere va fi aprobată sau refuzată".

Responsabilii americani acuză autoritățile pakistaneze că ignoră sau chiar colaborează cu grupări islamiste radicale, printre care talibani afgani.

Pentagonul face presiuni pentru ca Islamabadul să lovească aceste grupări care lansează atacuri în Afganistan din zonele în afara legii din Pakistan, de-a lungul frontierei dintre cele două țări.

La începutul anului, americanii au anunțat deja suspendarea a sute de milioane de dolari asistență pentru securitate acordate Pakistanului, Washingtonul declarându-se pregătit să blocheze până la 2 miliarde de dolari ajutoare.

Decizia respectivă a fost luată la câteva zile după amenințările formulate de Donald Trump pe Twitter, la 1 ianaurie 2018. "Statele Unite au dat prostește 33 de miliarde de dolari ajutoare Pakistanului în ultimii 15 ani și ei nu ne-au dat nimic în schimb, în afară de minciună și duplicitate, luându-i pe liderii noștri drept idioți", a scris președintele american.

"Ei adăpostesc teroriștii pe care îi vânăm în Afganistan, fără mare ajutor. S-a terminat!", a adăugat Donald Trump.

Pakistanul a desfășurat intense campanii împotriva anumitor grupuri de luptători islamiști care îi amenință securitatea națională, însă Statele Unite consideră insuficiente aceste acțiuni.

În martie, un responsabil american a afirmat, sub acoperirea anonimatului că pakistanezii fac "minimul strict pentru a apărea reactivi la cererile noastre", "nu am văzut din partea lor demersul pro-activ pe care îl așteptăm și de care știm că sunt capabili".

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău