Arhipelagul Tonga, rupt de lume după puternica erupție vulcanică și tsunami

  • 17 Ianuarie 2022 15:03
Arhipelagul Tonga, rupt de lume după puternica erupție vulcanică și tsunami

Numeroase familii așteptau luni cu disperare vești despre cei dragi din arhipelagul Tonga, rupt de lume după puternica erupție vulcanică de sâmbătă ce a provocat un tsunami în Oceanul Pacific, relatează luni AFP, potrivit Agerpres.

Arhipelagul este lipsit de conexiuni telefonice și prin internet, cataclismul secționând un cablu esențial pentru comunicații, ce nu poate fi reparat mai devreme de câteva săptămâni. În plus, norul de cenușă vulcanică face imposibilă aterizarea aeronavelor.

Informațiile din această țară cu circa 100.000 de locuitori răzbat doar prin intermediul rarelor telefoane prin satelit, iar amploarea reală a pagubelor rămâne în mare parte necunoscută.

Noua Zeelandă și Australia au trimis luni avioane militare de recunoaștere în încercarea de a evalua din aer amploarea pagubelor și de a determina cele mai urgente nevoi, potrivit premierului neozeelandez, Jacinda Ardern. ''Știm că apa reprezintă o necesitate imediată'', a spus ea reporterilor.

Cele două țări au mobilizat de asemenea avioane militare de transport C-130, pregătite să decoleze spre Tonga de îndată ce norul de cenușă se împrăștie pentru a permite parașutarea sau chiar aterizarea.

Erupția de sâmbătă a vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, aflat la 65 de kilometri nord de capitala Tonga, Nuku'alofadin, a fost una dintre cele mai puternice din lume din ultimele decenii și a fost auzită până în Alaska. Aceasta a declanșat un tsunami care a inundat coastele Oceanului Pacific, din Japonia până în SUA și trecând prin Peru, unde a provocat moartea a două persoane luate de ape pe o plajă. Cenușa și ploaia acidă au afectate mare parte din zona Pacificulu

''Nu știm nimic''

''Cred că cel mai rău este faptul că nu știm nimic'', a declarat Filipo Motulalo, un jurnalist din Tonga care lucrează în Noua Zeelandă pentru Pacific Media Network. ''Nu există nicio comunicare'', a adăugat el precizând că ''locuința noastră este una dintre cele aflate în apropierea zonei care a fost deja inundată, așa că nu știm care sunt pagubele''.

Jacinda Ardern a declarat duminică că guvernul din Noua Zeelandă a stabilit contact prin satelit cu Înaltul Comisariat din Tonga, cu sediul în capitala Nuku'alofa. Potrivit spuselor sale, în capitală nu au fost înregistrate victime, dar în anumite zone sunt daune ''semnificative''.

"Tsunami-ul a avut un impact semnificativ asupra coastei de nord a Nuku'alofa, cu bărci și stânci mari aruncate pe țărm", a spus Jacinda Ardern. 

''Aeroportul nu a suferit pagube semnificative''

Ministrul australian pentru zona Pacificului, Zed Seselja, a declarat că poliția australiană staționată în Tonga a trimis un raport ''destul de îngrijorător''.

''Drumurile și unele case au suferit daune destul de importante'', dar ''una dintre veștile bune (...) este că aeroportul nu a suferit pagube semnificative'', a indicat ministrul. ''Acest lucru este foarte, foarte important pentru că, de îndată ce norul de cenușă se va disipa, vom putea să trimitem zboruri umanitare către Tonga'', a adăugat oficialul.

''Din puținele informații pe care de care dispunem, amploarea devastării ar putea fi imensă, în special pentru insulele cele mai izolate'', a declarat Katie Greenwood de la Federația Internațională de Cruce Roșie.

Imagini uluitoare surprinse din spațiu weekendul trecut prezintă momentul erupției Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, pe una dintre insulele nelocuite din Tonga - o ciupercă imensă de fum și cenușă de 30 de kilometri înălțime, urmată la scurt timp de declanșarea unui tsunami.

Valuri de 1,2 metri au măturat Nuku'alofa, unde locuitorii s-au refugiat la înălțimi, lăsând în urmă case inundate în timp ce pietre și cenușă cădeau din cer.

''A fost o explozie uriașă'', a povestit pentru site-ul de informații Stuff o locuitoare din Tonga, Mere Taufa. ''S-a zguduit pământul, s-a cutremurat toată casa. A venit în valuri. Fratele meu mai mic credea că lângă casa noastră explodează bombe''. Câteva minute mai târziu, apa le-a invadat casa până la tavan.

''Aș spune că suntem anxioși, nu speriați'', a declarat secretarul comunității tongane din Auckland, Kennedy Maeakafa Fakana'ana'a-ki-Fualu. ''Sperăm că toată lumea este bine'', a spus el pentru AFP.

Reparațiile cablului de care depinde Tonga pentru comunicații ''ar putea dura până la două săptămâni'', a declarat Dean Veverka, directorul rețelei Southern Cross Cable Network. ''Nava cea mai apropiată de cabluri se află în Port Moresby'', capitala Papua Noua Guinee, situată la peste 4.000 de kilometri de Tonga, a spus el.

''Nu vrem un tsunami de COVID-19''

Potrivit Reuters, directorul adjunct al misiunii Tonga în Australia, Curtis Tu'ihalangingie, a îndemnat la răbdare cât timp guvernul din țara sa stabilește prioritățile în ceea ce privește ajutoarele umanitare. Tonga este îngrijorată de riscurile privind răspândirea coronavirusului odată cu ajutoarele trimise pe insulă, care este liberă de COVID-19. ''Nu vrem să aducem un alt val - un tsunami de COVID-19'', a declarat el. ''Când oamenii văd o explozie atât de mare, vor să ajute'', a spus el, adăugând însă că oficialii din Tonga sunt îngrijorați de unele demersuri private de strângere de fonduri și a îndemnat publicul să aștepte până când este anunțat un fond de ajutorare. Orice ajutoare trimise în Tonga ar trebui carantinate și este probabil că niciun membru de personal străin să nu aibă voie să debarce din aeronave, a explicat el.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat sâmbătă că guvernul Statelor Unite, "profund îngrijorat" după erupția vulcanică și tsunami, se pregătește să trimită ajutoare în insulele Tonga.

O altă "erupție mare" a fost detectată la vulcanul subacvatic din Tonga, a anunțat luni o stație de supraveghere din Australia. Ultima erupție a fost detectată duminică la orele 22.10 GMT, potrivit unei alerte a Centrului australian de observație a cenușii vulcanice (VAAC) din Darwin. Centrul de avertizare de tsunami din Pacific, cu sediul în Hawaii (Statele Unite), a făcut cunoscut că a localizat valuri mari în zonă: "Acestea ar putea proveni de la o altă explozie a vulcanului din Tonga. Nu există cutremure de dimensiuni semnificative care să genereze un astfel de val", potrivit uni comunicat al centrului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău