Arestul preventiv nu se va aplica dacă sunt îndeplinite patru condiții

  • 19 Octombrie 2018 12:12
Arestul preventiv nu se va aplica dacă sunt îndeplinite patru condiții

Arestul preventiv nu va fi aplicat dacă sunt îndeplinite cumulativ patru condiții. Inculpatul nu va fi arestat dacă și-a recunoscut vina, dacă a săvârșit infracțiunea fără aplicarea constrângerii fizice sau psihice, dacă infracțiunea nu s-au soldat cu cauzarea de prejudicii vieții și sănătății persoanei și dacă nu a fost săvârșită de un grup criminal organizat sau organizație criminală, transmite IPN.

O inițiativă legislativă de modificare a Codului de procedură penală a fost votată în prima lectură. Deputatul democrat Sergiu Sârbu, unul dintre autori, a spus că noile reglementări vor contribui la reducerea numărului de cazuri de aplicare a arestului preventiv, care trebuie să rămână o măsură excepțională. „Fiecare caz va fi analizat individual”, a spus deputatul.

Deputatul Partidului Liberal Democrat, Vadim Pistrinciuc, a amintit despre un protest al avocaților, în care s-au pronunțat împotriva aplicării abuzive a arestului preventiv. Din 100 de cazuri în care avocații contestă măsura, în 99 se menține decizia arestului preventiv. „Ce se întâmplă cu prezumția nevinovăției? Arestul preventiv este ca o pârghie de a fabrica dosare, oamenii sunt arestați și peste două luni își recunosc vina”, a spus Vadim Pistrinciuc.

Adrian Lebedinschi, deputat al Partidului Socialiștilor, consideră că prin această normă se creează temei ca Ilan Șor, judecat pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere, să nu poată fi arestat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău