Arestat pentru 30 de zile, Aleksei Navalnîi își îndeamnă compatrioții să iasă în stradă împotriva puterii

  • 18 Ianuarie 2021 17:45
Arestat pentru 30 de zile, Aleksei Navalnîi își îndeamnă compatrioții să iasă în stradă împotriva puterii

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai virulenți critici ai Kremlinului din tabăra opoziției ruse, le-a cerut luni rușilor să iasă în stradă pentru a protesta împotriva puterii, într-un videoclip lansat la scurt timp după ce un judecător a dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile, relatează Reuters și AFP.

'Aleksei Navalnîi este plasat în detenție pentru 30 de zile, până la 15 februarie', a indicat avocatul său Vadim Kobzev pe Twitter.

Imediat după această decizie, o înregistrare video cu opozantul filmată în sala unde a avut loc audierea a fost difuzată pe rețelele de socializare, în care el îi îndeamnă pe ruși să transfere lupta opoziției în stradă.

'Știți, cel mai mult acești bandiți (de la putere) se tem ca oamenii să iasă în stradă (...), așa că nu vă fie frică, ieșiți în stradă, nu pentru mine, ci pentru voi și chiar pentru viitorul vostru', afirmă el în videoclipul postat pe social media.

Imediat, unul dintre principalii săi colaboratori, Leonid Volkov, a anunțat pe Twitter că echipele lui Navalnîi 'încep pregătirile pentru manifestații de amploare în toată țară la 23 ianuarie'.

Navalnîi a fost reținut duminică la un punct de control al aeroportului Șeremetievo din Moscova, unde sosise cu un zbor al companiei low cost Pobeda, revenit în Rusia pentru prima oară după ce fusese otrăvit în vară cu agent neurotoxic de tipul Noviciok.

Militant împotriva corupției în eșaloanele de vârf ale puterii, Navalnîi (44 de ani) l-a acuzat personal pe președintele Vladimir Putin că a ordonat asasinarea sa cu o o substanță de tip militar în august, ceea ce Moscova neagă.

După ce a supraviețuit acestei presupuse otrăviri, el a fost tratat timp de cinci luni în Germania.

Serviciul penitenciar rus (FSIN) l-a dat în căutare generală în decembrie, acuzându-l că a încălcat măsurile de control judiciar mergând să fie tratat în străinătate.

Navalnîi a ironizat plasarea sa în detenție, rezumând situația: 'Am încercat să te ucidem, nu ai murit, ne-ai supărat, așa că te închidem'.

Plasarea în detenție a opozantului a fost decisă în urma unei audieri rapide luni după-amiază, organizată de urgență chiar în incinta secției de poliției unde a fost dus după reținerea pe aeroport.

 

 

Avocaților săi nu li s-a permis să vorbească cu clientul lor și au avut acces la dosar doar după începerea audierii.

Ignorat pe larg de mass-media naționale ruse, Aleksei Navalnîi rămâne principala voce a opoziției ruse datorită unei audiențe extrem de numeroase pe rețelele de socializare și a anchetelor sale asupra corupției elitelor.

Notorietatea sa rămâne totuși încă limitată în afara marilor aglomerări urbane, notează AFP.

Navalnîi pregătea o campanie activă în vederea alegerilor legislative preconizate pentru septembrie, pe fondul unei erodări tot mai mari a popularității partidului pro-Kremlin, Rusia Unită.

ONU și țările occidentale le-au cerut autorităților ruse să-l pună imediat în libertate pe opozantul rus, iar unele țări au cerut chiar instituirea de noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău