Arestările arbitrare din Belarus sunt inacceptabile, declară Comisia Europeană

  • 07 Septembrie 2020 15:30
Arestările arbitrare din Belarus sunt inacceptabile, declară Comisia Europeană

Comisia Europeană și-a exprimat luni îngrijorarea legată de recentele arestări ale unor activiști politici în Belarus, notează DPA, preluat de Agerpres.

Peter Stano, purtător de cuvânt al executivului comunitar, a declarat că Uniunea Europeană este la curent cu informațiile privind presupusele răpiri ale Mariei Kolesnikova și altor lideri ai opoziției belaruse.

''Asistăm în Belarus la o reprimare continuă a populației civile de către autorități'', a spus Stano. ''Suntem profund îngrijorați de reprimarea continuă și intimidarea populației prin arestări neexplicate, foarte adesea arestări arbitrare, arestări care sunt motivate politic. Acest lucru este inacceptabil'', a subliniat reprezentantul CE.

Persoane neidentificate au răpit-o luni pe o lideră a protestatarilor, Maria Kolesnikova, în centrul Belarusului, a relatat site-ul local de știri Tut.By, citând martori oculari. Ea este membră a Consiliului de Coordonare al opoziției, împotriva căruia autoritățile din Belarus au deschis atacuri în justiție.

În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidențiale din 9 august, despre care opoziția este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Aleksandr Lukașenko, aflat de 26 de ani la putere, al șaselea mandat consecutiv.

Rusia a dat semnale tot mai clare de susținere a liderului de la Minsk, cu care însă relațiile s-au tensionat mai ales în primăvara acestui an, când Lukașenko a acuzat Moscova de tentativă de interferență în procesul electoral din Belarus pentru ca țara să devină vasal al Rusiei, acuzații respinse ferm de Kremlin.

Însă după alegerile prezidențiale din 9 august, liderul belarus a denunțat un complot occidental și a apelat la sprijinul Rusiei. Președintele rus Vladimir Putin a promis deja să trimită forțe ruse în Belarus dacă mișcarea de contestare ar degenera, însă Minskul cere și o asistență economică, economia sa fiind în criză, inclusiv ca urmare a sancțiunilor impuse de unele țări vecine.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău