Arestări și gaze lacrimogene la Hong Kong, unde manifestanții comemorează protestul din Piața Tiananmen

  • 05 Iunie 2020 08:50
Arestări și gaze lacrimogene la Hong Kong, unde manifestanții comemorează protestul din Piața Tiananmen

Manifestațiile de joi din Hong Kong, prilejuite de comemorarea protestului din 1989 din piața Tiananmen, s-au soldat cu violențe, scrie Agerpres, preluând Reuters. Poliția din Hong Kong a folosit spray lacrimogen împotriva manifestanților și a făcut arestări. Manifestația fusese interzisă.

Demonstranții din Hong Kong au vrut să organizeze, ca în fiecare an, o comemorare cu lumânări în memoria revoltei din Piața Tienanmen. Numai că, în acest an, manifestația a fost interzisă, sub motivul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.

Manifestanții au ieșit totuși în stradă și au acuzat Beijingul că încearcă să le restricționeze libertățile civile. A fost pentru prima oară când s-au înregistrat incidente violente la manifestația devenită tradițională, după interdicția oficială motivată prin restricțiile impuse de epidemia de coronavirus.

Ciocnirile au avut loc în cartierul Mong Kok, unde localnicii au încercat să ridice baricade cu garduri din metal. "Unii protestatari îmbrăcați în negru tocmai blochează străzi în Mong Kok, Jong Kong. Polițiștii efectuează arestări", a anunțat poliția în rețeaua socială Twitter. 

În parcul Victoria s-au adunat câteva mii de oameni, care au scandat sloganuri cum ar fi "Eliberați Hong Kongul, revoluția zilelor noastre" și "Luptați pentru libertate, fiți alături de Hong Kong". Șapte biserici catolice și-au deschis porțile pentru slujbe de pomenire.

"Nu facem altceva decât să ne amintim de cei morți în 4 iunie, studenții uciși. Cu ce am greșit? Timp de 30 de ani am venit aici pașnic și rezonabil, odată ce se termină asta, sayonara (la revedere - n. red.)", le-a spus reporterilor Kitty, o casnică în vârstă de 70 de ani.

"Ne temem că va fi ultima oară când putem avea o ceremonie, dar locuitorii din Hong Kong î;i vor aminti întotdeauna ce s-a întâmplat pe 4 iunie', a arătat Brenda Hui, în vârstă de 24 de ani, care stătea alături de o prietenă sub o umbrelă albă, iluminată pe bază de baterii, cu inscripția "Nu uitați niciodată 4 iunie".

Unii studenți din Hong Kong au continuat și tradiția de a scrie cu vopsea pe podul din campusul universitar mesajul memorial pentru Tiananmen: "Sufletele martirilor vor dăinui de-a pururi în ciuda masacrului brutal. Scânteia democrației va străluci veșnic pentru alungarea răului".

Comemorarea a atins un punct sensibil în fosta colonie britanică, după ce luna trecută China a impus o legislație de securitate adoptată la Beijing, iar în Hong Kong a fost adoptată o reglementare care sancționează lipsa de respect față de imnul chinez.

Ședința legislativului din Hong Kong a fost perturbată de doi deputați susținători ai democrației, care au aruncat un lichid urât mirositor, în semn de protest, însă noua normă a fost ulterior adoptată. Deputatul Eddie Chu, unul din cei doi protestatari, a declarat, înainte de a fi evacuat: "Un stat ucigaș pute întotdeauna. Ceea ce am făcut astăzi a fost pentru a reaminti lumii că nu trebuie să iertăm niciodată Partidul Comunist Chinez pentru că și-a ucis propriul popor acum 31 de ani".

În același timp, presa din China și unii oficiali de la Beijing susțin protestele împotriva brutalității poliției din Statele Unite, după uciderea afro-americanului George Floyd la Minneapolis.

Represiunea din piața Tiananmen nu este comemorată în China, unde subiectul este interzis. La Beijing, zona din jurul pieței, o atracție turistică din centrul capitalei, părea să fie mai bine păzită ca de obicei, fiind prezenți mai mulți polițiști decât într-o zi obișnuită. În presa de stat nu s-a menționat nimic despre semnificația zilei de 4 iunie, însă Hu Xijin, editorul tabloidului Global Times, publicație a Partidului Comunist chinez, a transmis pe Twitter o imagine comentată a unei declarații a Statelor Unite. "Incidentul din Tiananmen a vaccinat politic societatea chineză, ceea ce ne-a imunizat la revoluțiile de orice culoare. După 31 de ani, revoltele au izbucnit și s-au extins în SUA. Ei nu se gândesc decât cum să le exporte, dar uită să pregătească vaccinul pentru ei înșiși", a scris jurnalistul.

Atât Statele Unite, cât și Uniunea Europeană și-au exprimat solidaritatea cu demonstranții din Hong Kong care doreau să marcheze revolta de acum 31 de ani.

Taiwanul, guvernat democratic și revendicat de China, a cerut Beijingului să prezinte scuze, pretenție respinsă de cei vizați ca "absurdă". La Taipei, în Piața Libertății, s-au adunat peste 300 de mii de manifestanți, iar președinta Tsai Ing-wen a scris pe Facebook că "în China, anul are doar 364 de zile. O zi este uitată". "Sper ca în niciun colț de lume să nu mai dispară zile. Urări de bine pentru Hong Kong", a adăugat ea.

China nu a prezentat niciodată complet evenimentele violente din 1989, reamintește Reuters. Oficial, bilanțul este doar de aproximativ 300 de morți, majoritatea soldați. Organizațiile pentru drepturile omului și martorii vorbesc despre mii de oameni uciși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău