Arabia Saudită | Interdicția de a conduce o mașină, impusă de zeci de ani femeilor, a fost ridicată

  • 24 Iunie 2018 16:01
Arabia Saudită | Interdicția de a conduce o mașină, impusă de zeci de ani femeilor, a fost ridicată

Interdicția de a conduce o mașină, impusă de decenii femeilor în Arabia Saudită, a fost ridicată începând de duminică, potrivit unui anunț prealabil al guvernului, relatează AFP.

Punând capăt unei interdicții unice în lume, Riadul a autorizat femeile să se urce din această duminică la volan, o reformă istorică pentru regatul ultraconservator, dar marcată de acuzații de represiune crescândă asupra militanților pentru drepturile omului.

Decizia, anunțată din septembrie 2017, a fost inspirată de prințul moștenitor Mohammed bin Salman și face parte dintr-un vast plan de modernizare a bogatei țări petroliere, scrie AFP.

"Este un pas important, o etapă esențială pentru mobilitatea femeilor", a rezumat măsura Hana al-Khamri, autoarea unei cărți în curs de apariție despre femeile din jurnalismul saudit.

Pentru multe femei, saudite sau expatriate, măsura le va permite să-și reducă dependența de șoferii privați sau de bărbații din familia lor, ceea ce va duce la economii financiare.

"Este o ușurare", a declarat pentru AFP Najah al-Otaibi, analist la Arabia Foundation. "Sauditele au un sentiment de justiție. Multă vreme, ele și-au văzut refuzat un drept fundamental, fapt care le-a menținut izolate și dependente de bărbați, făcând imposibilă o viață normală", a explicat aceasta. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău