Aproximativ un sfert din populația lumii se va confrunta cu probleme de auz până în 2050 (OMS)

  • 02 Martie 2021 11:14
Aproximativ un sfert din populația lumii se va confrunta cu probleme de auz până în 2050 (OMS)

Aproape 2,5 miliarde de persoane - sau aproximativ un sfert din populația globului - se vor confrunta cu probleme de auz până în 2050, potrivit unui raport OMS publicat marți care subliniază "necesitatea de a extinde rapid prevenția și tratamentul pierderilor de auz", relatează dpa și AFP, preluat de Agerpres.

"Cel puțin 700 de milioane dintre aceste persoane vor avea nevoie de acces la îngrijirea urechii și a auzului și la alte servicii de reabilitare", a avertizat Organizația Mondială a Sănătății în primul său raport mondial asupra auzului publicat marți, înainte de Ziua Mondială a Auzului, marcată pe 3 martie.

"În rândul copiilor, aproape 60% din pierderile de auz pot fi prevenite prin vaccinarea împotriva rubeolei și meningitei, îmbunătățirea îngrijirilor materne și neonetale, și depistarea timpurie și tratarea otitei medii", se arată în raport.

La adulți, se recomandă protejarea împotriva zgomotului, monitorizarea medicamentelor dăunătoare urechii și adoptarea unei igiene bune pentru a evita pierderea auzului.

"O pierdere a auzului netratată poate avea un impact devastator asupra capacității oamenilor de a comunica, de a studia și de a-și câștiga existența. Poate avea, de asemenea, un impact asupra sănătății mintale și a capacității lor de a întreține relații", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, într-un comunicat.

Potrivit raportului, lipsa unor informații clare despre aceste tulburări și stigmatizarea celor care suferă de acestea "limitează adesea accesul la îngrijire".

OMS insistă asupra necesității de a institui teste de screening "în momente strategice ale vieții" și reamintește că majoritatea bolilor urechii pot fi vindecate prin tratament medical sau chirurgical. Iar dacă pierderea auzului este ireversibilă, reabilitarea, aparatele auditive și implanturile cohleare rămân metode "eficiente", se mai arată în raport.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău