Aproape o treime dintre speciile de arbori din întreaga lume sunt expuse riscului de extincție

  • 01 Septembrie 2021 12:19
Aproape o treime dintre speciile de arbori din întreaga lume sunt expuse riscului de extincție

Aproape o treime dintre speciile de arbori din întreaga lume sunt expuse riscului de extincție, în timp ce alte câteva sute se află la un pas de dispariție, conform unui raport de referință publicat miercuri de Organizația Internațională a Grădinilor Botanice (Botanic Gardens Conservation International - BGCI), citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului privind situația arborilor la nivel mondial (''State of the World's Trees''), 17.500 de specii de copaci - aproximativ 30% din total - sunt în pericol de dispariție, în timp ce 440 de specii au mai puțin de 50 de exemplare rămase în mediul natural.

În general, numărul speciilor de arbori amenințați cu dispariția este dublu în comparație cu numărul total al mamiferelor, păsărilor, amfibienilor și reptilelor aflate în situație similară, se arată în document. ''Acest raport este un apel de trezire pentru toată lumea, la nivel mondial, că arborii au nevoie de ajutor", a declarat secretarul general al BGCI, Paul Smith, citat într-un comunicat.

Printre arborii cu cel mai mare risc de dispariție se numără specii ce includ magnolii și cele din genul Dipterocarpus, care se găsesc în pădurile tropicale din sud-estul Asiei. Stejarul, arțarul și abanosul sunt vizați, de asemenea, de această amenințare, se indică în raport.

Copacii ajută la susținerea ecosistemului natural și sunt considerați vitali pentru combaterea încălzirii globale și a schimbărilor climatice. Dispariția unei singure specii de arbori poate duce la pierderea multor altora. ''Fiecare specie de arbore contează - pentru milioane de alte specii care depind de copaci și pentru oamenii din întreaga lume", a subliniat Smith.

Mii de varietăți de copaci din primele șase țări cu cea mai mare diversitate de specii de arbori sunt expuse riscului de dispariție, potrivit concluziilor prezentate în raport. Cele mai multe sunt în Brazilia, unde 1.788 de specii sunt expuse acestui pericol. Următoarele cinci țări sunt: Indonezia, Malaezia, China, Columbia și Venezuela.

Primele trei amenințări cu care se confruntă speciile de arbori sunt defrișările pentru înființarea culturilor agricole, pentru utilizarea lemnului și pentru creșterea animalelor, potrivit raportului. Totodată, schimbările climatice și fenomenele meteorologice extreme reprezintă amenințări cu o frecvență în creștere.

Cel puțin 180 de specii de arbori sunt direct amenințate de creșterea nivelului apelor și de fenomenele meteorologice extreme, se arată în document, cu precădere cele de pe insule, precum varietățile de magnolie din Caraibe.

Cu toate că speciile de arbori din statele cu cea mai mare diversitate sunt cele mai expuse riscului de dispariție, varietățile de copaci de pe insule prezintă cel mai mare risc proporțional. ''Acest lucru este deosebit de îngrijorător deoarece multe insule au specii de copaci care nu se găsesc nicăieri altundeva'', se precizează în raport. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău