Un imens mash cu tricolorul, arborat pe turnul Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, România

  • 23 Noiembrie 2021 15:06
Un imens mash cu tricolorul, arborat pe turnul Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, România

Un mash de mari dimensiuni care are în componență și steagul tricolor a fost plasat, marți, de salvamontiști pe turnul-clopotniță al Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, în pregătirea manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a României în "Orașul Marii Uniri", transmite Agerpres.

Mash-ul cuprinde imaginea stilizată a cetății Vauban, logoul "Cealaltă Capitală", inscripția "1 Decembrie. Bine ați venit în capitala de suflet a românilor, Alba Iulia" și, în partea de jos, tricolorul.

De altfel, autoritățile locale au început să "împodobească" Alba Iulia cu sute de steaguri, cel al României și cel al Uniunii Europene.

"Am încercat să punem pe toate bulevardele principale, la intrările în oraș. Țin să fac un apel la albaiulieni, să își afișeze la case, la blocuri, la balcoane drapelul național. E ceea ce cred eu că ne unește, este simbolul național și ceea ce trebuie să ne dea unitate", a afirmat, miercuri, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, într-o conferință de presă în care au fost prezentate detalii despre programul manifestărilor prilejuite de Ziua Națională.

În altă ordine de idei, primarul a precizat că au fost trimise din timp invitații pentru ziua de 1 Decembrie autorităților de la nivel central. Gabriel Pleșa a menționat că Administrația Prezidențială a transmis că șeful statului va fi reprezentat în 1 Decembrie la Alba Iulia, cel mai probabil, de consilierul de stat Constantin - Dudu Ionescu. Edilul a adăugat și că "probabil va veni primul ministru".

La rândul său, prefectul Nicolae Albu a spus că, în actualul context epidemiologic, evenimentele au fost gândite în așa fel încât să fie cât mai dispersate în toată Cetatea, pentru a nu genera aglomerări.

"Apelul este să venim la Alba Iulia la Ziua Națională și doar atât. Să nu politizăm evenimentul", a adăugat prefectul.

În condițiile în care programul manifestărilor oficiale va debuta în Alba Iulia în 1 Decembrie cu un Marș al Unirii, pentru care a solicitat aprobare un deputat AUR, primarul Gabriel Pleșa a spus că i-a rugat pe organizatori să nu aibă mesaje anti sau pro-vaccinare.

"Oricine este binevenit, dar nu ne dorim nici politizarea, nici o dispută între pro și anti vacciniști, pentru că nu este cazul", a declarat edilul.

Unul din principalele puncte de atracție ale Zilei de 1 Decembrie va fi defilarea militară, la care vor participa în jur de 300 de militari, din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, precum și tehnică militară.

Pentru al doilea an consecutiv, ținând cont de contextul sanitar, organizatorii au renunțat la masa populară.

De asemenea, din motive ecologice, s-a renunțat la tradiționalul foc de artificii, care va fi înlocuit de un spectacol cu drone. Vor fi 100 de drone, cu o durată a spectacolului, care va cuprinde animații care fac referire la România, de 10 minute.

Potrivit organizatorilor, programul poate suferi modificări de ultimă oră, în funcție de situația epidemiologică. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău