Aproape 60 de oameni se află la Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost din capitală

  • 02 Decembrie 2020 18:50
Aproape 60 de oameni se află la Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost din capitală

Aproape 60 de oameni se aflau astăzi, 2 decembrie, la Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil, din str. Haltei din capitală. Solicitat de IPN, directorul interimar al Centrului, Veaceslav Macovei, a spus că vor veni mai mulți oameni când va ninge și vremea se va răci mai tare.

Centrul este deschis 24 din 24 de ore. În legătură cu pandemia, nou-veniții sunt plasați în izolator, timp de 14 zile. Dacă în această perioadă nu manifestă semne de COVID-19, pot să interacționeze cu ceilalți beneficiari. Persoanele sunt libere să plece din Centru oricând își doresc, fără restricții. Dar perioada de izolare timp de 14 zile este obligatorie la intrare. Până acum, opt beneficiari au fost diagnosticați cu COVID-19, anume în perioada aflării în izolator, lucru care a permis evitarea transmiterii infecției celorlalte persoane, spune Veaceslav Macovei.

Pe lângă izolatorul pentru nou-veniți, sunt amenajate izolatoare și pentru beneficiarii încadrați în câmpul muncii. Unul este pentru femei, altul pentru bărbați. Cel pentru femei este deocamdată liber. De asemenea, există o cameră specială, cu 14 locuri, pentru bărbații care nu se pot autodeservi sau cei care manifestă agresivitate. 

Recent, în urma unui demers la Armata Națională, capacitatea de cazare a putut fi suplinită cu 60 de locuri, au fost aduse 30 de paturi suprapuse. Acum Centrul poate găzdui 134 de oameni.

Veacesalv Macovei spune că, dacă un trecător depistează în stradă o persoană în situație de risc, care îngheață, e bine să sune la 112, care va lua decizia să trimită  ambulanța sau poliția, sau ambele. Dacă va fi cazul, persoana va fi adusă la Centru.

La Centrul de găzduire din stradela Haltei beneficiarii sunt hrăniți de trei ori pe zi, pot face baie și sunt asigurați cu produse de îngrijire personală, cu haine curate și urcate. Tot acolo ei vor putea beneficia de servicii juridice, medicale, psihologice etc.

La centru sunt și opt persoane cu dizabilități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău