Aproape 42 000 de contribuabili au efectuat desemnarea procentuală în anul 2023

  • 03 Ianuarie 12:26
Aproape 42 000 de contribuabili au efectuat desemnarea procentuală în anul 2023

Anul 2023 a fost cel de-al șaptelea an în care persoanele fizice plătitoare de impozite din Republica Moldova au avut dreptul de a redirecționa 2% din impozitul lor pe venit către o organizație necomercială sau o entitate religioasă, arată un comunicat al SFS.

 
Astfel, 41 896 de contribuabili au efectuat desemnarea procentuală dintre care 38 651 au fost validate în sumă totală de 12 493 586,22 lei.

Motivele de nevalidare a 3 245 desemnări efectuate sunt următoarele:
  • beneficiarul desemnării procentuale nu este inclus în Lista actualizată a beneficiarilor, publicată de către IP Agenția Servicii Publice – 189 desemnări;
  • contribuabilul persoană fizică are datorii la impozitul pe venit la data-limită de depunere a declarației cu privire la impozitul pe venit, stabilită de legislația fiscală – 3 056 desemnări.
Mai multe date statistice pot fi vizualizate în Raportul privind desemnarea procentuală în anul 2023, care poate fi accesat aici.

Desemnarea procentuală este procesul prin care persoanele fizice pot direcționa 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget, către una din organizațiile necomerciale din țară.

Mecanismul dat este valabil pentru contribuabilii persoane fizice rezidente, care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare și achită integral și în termen impozitul pe venit pentru perioada fiscală pentru care s-a făcut desemnarea. Se realizează prin depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit, depusă în termenul stabilit de legislație.

Menționăm că, desemnarea procentuală poate fi facută și de către persoanele fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției (avocat, avocat-stagiar, notar public, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator, expert judiciar) prin completarea Declarației cu privire la impozitul pe venit, depusă în termen.

Totodată, atragem atenția că, declarațiile fiscale aferente perioadelor fiscale începând cu 01 ianuarie 2023 se vor prezinta doar în mod electronic de către persoanele fizice rezidente care doresc să direcționeze un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat anual la buget.

Pentru a prezenta declarațiile prin metode automatizate de raportare electronică, trebuie să dețineți semnătură electronică sau mobilă emisă de către prestatorii de servicii de certificare acreditați în domeniu.

În acest sens, recomandăm contribuabililor care nu dețin la moment semnătura electronică sau mobilă, să demareze procesul de solicitare și obținere a acesteia de la prestatorii respectivului serviciu.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău