Aproape 20 de șefi de stat comemorează 80 de ani de la izbucnirea celui de-al II-lea Război Mondial, în Polonia

  • 01 Septembrie 2019 08:49
Aproape 20 de șefi de stat comemorează 80 de ani de la izbucnirea celui de-al II-lea Război Mondial, în Polonia

Reprezentanți din aproximativ 40 de țări, printre care aproape 20 de șefi de stat, participă duminică, la Varșovia, la ceremoniile organizate cu ocazia celei de-a 80-a aniversări de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

La evenimentele comemorative centrale din Polonia sunt așteptați 250 de oaspeți de rang înalt din Uniunea Europeană și din țările membre ale Parteneriatului Estic (Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Armenia și Ucraina).

În Piața Pilsudski din Varșovia vor ține câte un discurs președintele Poloniei, Andrzej Duda și președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

Președintele american Donald Trump nu va participa la acest eveniment și va fi reprezentat de vicepreședintele Mike Pence, care va rosti un discurs.

Duda și Steinmeier se vor deplasa și la Wielun, în vestul Poloniei, pentru a aduce un omagiu victimelor civile ale războiului, amintind că în noaptea de 1 septembrie 1939, forța aeriană germană a aruncat 350 de bombe asupra orașului polonez, provocând moartea a aproximativ 2.000 de oameni. Ei sunt primele victime civile ale războiului.

În zorii zilei de duminică au avut loc ceremonii de comemorare și lângă Gandsk, în peninsula Westerplatte, care a fost atacată de Germania nazistă tot pe 1 septembrie și este considerată ca fiind primul loc al bătăliei europene a celui de-al Doilea Război Mondial. La ceremonia de comemorare participă și președintele polonez Mateus Morawiecki. De asemenea, a fost invitat la Gdansk și vicepreședintele demisionar al Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău