Aproape 1000 de investigații de înaltă performanță ar putea fi făcute în baza poliței de asigurare medicală

  • 02 Martie 2019 14:59
Aproape 1000 de investigații de înaltă performanță ar putea fi făcute în baza poliței de asigurare medicală

Ministerul Sănătății propune completarea Programului Unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală cu aproape 1.000 de investigații și analize medicale, ce ar putea fi făcute de pacienți, inclusiv cu bilet de trimitere de la medicul de familie.

Din lista investigațiilor propuse să fie realizate din contul poliței medicali sunt sute de investigații de laborator, inclusiv investigații molecular-genetice, investigații histopatologice, citopatologice, menționează Sănătate INFO.

Potrivit Ministerului Sănătății o parte dintre acestea au scopul de a determina informații esențiale despre tumori, nivelul de agresivitate al acestora, dar și particularitățile organismului, ca să poată fi luată cea mai bună decizie de tratament.

Alte investigații, cum ar fi tomosinteza, tomografia cu emisia de pozitroni ar genera imagini de calitate și ar permite depistarea formațiunilor foarte mici, toate importante pentru depistarea la timp a diverselor forme de cancer.

În baza poliței, ar urma să fie disponibile o serie de investigații – mai multe tipuri de electrocardiografie, electroencefalografia, ecoencefalografia, dar și mai multe tipuri de examene ecografice – ecografie fetală, dar și la mai multe organe: ficat, pancreas, rinichi, uter, ovare, glanda mamară, penis, prostată etc. Totodată, sunt incluse aproape 100 de servicii foarte costisitoare de tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică, plus servicii medicale de profil general.

Deși Ministerul Sănătății trece în listă denumirea investigațiilor și importanța acestora, nu menționează însă și care este prețul acestora. Mai mult, fiind servicii de înaltă performanță, care sunt și cele mai costisitoare, nu este argumentată suma suplimentară de care va fi nevoie din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pentru plata acestora. În Nota Informativă se menționează eronat că pentru implementarea proiectului nu va fi nevoie de surse suplimentare. Proiectul este supus dezbaterilor publice. 

Sănătate INFO a mai scris despre transparența redusă în ceea ce privește modul sunt gestionați banii pentru investigații de înaltă performanță, iar dosarele deschise recent de CNA – Tomograf 1 și Tomograf 2 – arată că în lipsă de transparență există riscuri de corupție. Primul dosar în serviciile de înaltă performanță a fost instrumentat de CNA pe vremea ex-ministrului Andrei Usatîi, când la Spitalul Clinic Republican și-a început activitatea un agent economic privat, care a și fost contractat de CNAM în detrimentul interesului public.

Din cauza capacității reduse a sistemului public, majoritatea serviciilor de înaltă performanță sunt prestate de privați. De exemplu, în 2017, pentru prestarea serviciilor medicale de înaltă performanță au fost încheiate contracte cu 46 de instituții medico-sanitare. Dintre acestea opt sunt republicane, cinci - municipale, două - departamentale și 31 - private.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău