Aproape 100 de vinificatori vor participa în acest weekend la Ziua Națională a Vinului. Programul evenimentelor

  • 03 Octombrie 13:11
Aproape 100 de vinificatori vor participa în acest weekend la Ziua Națională a Vinului. Programul evenimentelor

Piața Marii Adunări Naționale va găzdui sâmbătă și duminică, Ziua Națională a Vinului, la care va participa un număr record de aproape 100 de vinificatori. La Sărbătoarea Vinului vor fi organizate o serie de activități interactive pentru public și premii pentru cei care au contribuit la dezvoltarea sectorului vitivinicol, transmite Radio Chișinău.

Ceremonia de deschidere a Sărbătorii Vinului va avea loc sâmbătă, 5 octombrie, la ora 11, în Piața Marii Adunări Naționale. Pe parcursul întregii zile, vor avea loc ateliere și degustări ghidate în cadrul „Școlii Vinului”. Vizitatorii vor putea explora „Curtea Țărănească”, unde meșteșugarii locali vor prezenta tehnici tradiționale de olărit, sculptură în lemn, țesut covoare și desen în vin. Sâmbătă seara, de la 18, va avea loc un concert cu renumitele Surori Osoianu, Pasha Parfeni Band și Vali Boghean Band.

Duminică, va avea loc ceremonia de acordare a Premiului „Polobocul de Aur” pentru cel mai bun vinificator.

Organizatorii îndeamnă participanții la Ziua Vinului să poarte accesorii sau articole vestimentare de culoare roșie, simbolizând vinul de calitate și tradiția viticolă a Moldovei.

Sărbătoarea se va încheia cu un concert, ce îi va aduce pe scenă pe DJ Markus, Cuibul, Tatiana Turtureanu și formația Zdob și Zdub.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a apreciat succesul exporturilor de vin în Uniunea Europeană, care reflectă calitatea vinurilor moldovenești și angajamentul industriei pentru integrarea europeană.

În ultimii ani exporturile de vin, de exemplu în Uniunea Europeană, au crescut impresionant, ajungând la cifra de 70%. Adică, practic, 3 din 4 sticle de vin produse în Republica Moldova pleacă în spațiul comunitar european. Acest trend ascendent nu este doar un simbol al calității vinurilor noastre, ci sunt semn clar că industria a sporit calitatea și este dedicată procesului de integrare europeană, iar piața europeană este una predictibilă, clară și oferă locuri de muncă și beneficii și face beneficiatorii noștri mai bogați și posibilitatea să investească în industria vitivinicolă”, a menționat Daniel Vodă. 

În contextul acestui eveniment, circulația rutieră în perimetrul Pieței Marii Adunări Naționale va fi sistată de vineri seara, ora 16, până luni dimineața. Transportul public va circula pe străzile adiacente, în weekend.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Câțiva nori
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
17
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău