Aproape 10 lei pentru o călătorie cu maxi-taxi? Ce spun consilierii municipali

  • 12 Februarie 2020 16:37
Aproape 10 lei pentru o călătorie cu maxi-taxi? Ce spun consilierii municipali

Consilierii municipali califică ca fiind „exagerată” și „nejustificată” creșterea de tarif solicitată de operatorii de maxi-taxi din capitală. Mai mult, aceștia menționează că pe masa lor nu a parvenit, la această etapă, niciun demers din partea transportatorilor.

Potrivit calculelor cu care operează operatorii de maxi-taxi, tariful pentru o călătorie cu microbuzul ar trebui să crească până la 9,81 lei.

Solicitat de IPN, Vasile Grădinaru, președintele Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate în Consiliul municipal Chișinău, a declarat că, atât timp cât nu a văzut nici primul demers înaintat de operatorii de maxi-taxi, la mijlocul lunii ianuarie, nici al doilea, înaintat acum o săptămână, nu cunoaște care sunt solicitările lor. „Transportatorii nu-și acoperă acum cheltuielile nu doar din cauză că au crescut tarifele la carburanți. E și din cauza faptului că nu au suficienți călători. Geneza acestei probleme este că sistemul transportului public în municipiul Chișinău este învechit. Dacă ar avea constant clienți, și-ar acoperi cheltuielile chiar și cu tariful care este (3 lei)”, susține Vasile Grădinaru.

Potrivit alesului local, primul lucru care trebuie discutat este schema transportului public. „Noi lucrăm acum la un concept de schimbare a schemei transportului public, așa ca să nu să se întâmple că pe unele sectoare de drum sunt câteva tipuri de transport public, iar pe altele lipsește cu desăvârșire”. Totodată, consilierul susține că, dacă se solicită creșterea tarifului la călătorie, operatorii de maxi-taxi ar trebui să asigure condiții mai bune de călătorie. „Nu pot ei să spună că astăzi asigură călătorii din municipiul Chișinău cu transport calitativ. Or, știm noi cu siguranță, întrucât călătorim cu acest transport public, în ce stare sunt unitățile lor de transport, dar și abordarea pe care o au șoferii: supraîncarcă aceste unități, nu vin la timp, se opresc încălcând Regulamentul Circulației Rutiere etc.”, a menționat Vasile Grădinaru. Potrivit consilierului PAS, 10 lei pentru o călătorie cu microbuzul este un tarif exagerat pentru Chișinău. „În condițiile lipsei unei astfel de solicitări pe masa PAS și din ceea ce am văzut în presă, noi nu vom susține un asemenea proiect de decizie”, a conchis Vasile Grădinaru.

Consilierul municipal din partea Partidului Socialiștilor Nicolae Pascaru a declarat, în nume propriu, că nu va susține o eventuală inițiativă de majorare a tarifului la călătoria cu microbuzul. El consideră că autoritățile ar trebui să se orienteze spre troleibuze, să le facă mai curate, confortabile, așa ca oamenii să opteze pentru călătoria cu troleibuzul, iar pe viitor maxi-taxiurile să circule în afara razei Chișinăului sau, cel puțin, în afara străzilor centrale. Și Nicolae Pascaru consideră că 10 lei este un tarif exagerat. „Chiar dacă vor face condiții excelente pentru călători, tariful nu poate fi majorat. Un maxi-taxi, dacă este pe o rută profitabilă, atunci venituri vin”.

Vicepreședinta Fracțiunii Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Aliona Mandatii a declarat pentru IPN că, dacă va fi supus votului în CMC un astfel de proiect, poziția PPPDA va fi una negativă și nu va accepta tariful de 10 lei. „Este un tarif nejustificat și ridicat pentru cetățenii municipiului”. Potrivit consilierei, solicitarea  majorării tarifului trebuie abordată în complex și aici nu e vorba doar de maxi-taxiuri, dar și de alt transport public urban. În cazul în care transportatorii justifică tariful de 10 lei, Primăria trebuie să înainteze către Guvern soluții pentru majorarea compensațiilor la transport pentru persoanele vulnerabile, cele cu dizabilități în special.

O altă abordare ar fi reproiectarea rutelor, deoarece modul în care ele circulă este „haotic”. Potrivit Alionei Mandatii, în timpul zilei maxi-taxi-urile au insuficiență de pasageri și au surplus în orele de seară. De aici este și venitul ratat pe care îl invocă. Consiliera PPPDA consideră că trebuie să fie creat un grup de lucru, în care Consiliul municipal, împreună cu executivul Primăriei și transportatorii, să discute. Iar discuțiile trebuie să înceapă de la reproiectarea rutelor.

Și Ion Cebanu, președintele fracțiunii Partidului Liberal în CMC, a spus că nu a văzut demersul transportatorilor. În eventualitatea supunerii votului unui astfel de proiect de decizie, Fracțiunea PL nu îl va susține, pentru că suma e mult prea mare, iar condițiile de transport nu sunt tocmai respectate de operatori. El a menționat că ar vrea să vadă argumentele care ar justifica creșterea de tarif solicitată.

Operatorii de maxi-taxi din capitală au înaintat, acum o săptămână, un demers repetat de actualizare a tarifului. Transportatorii au anunțat că își asumă să îmbunătățească condițiile de activitate dacă va fi majorat tariful. Demersul a fost adresat Consiliului municipal, Primăriei și Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație. Precedentul demers de majorare a tarifelor a fost expediat autorităților pe 13 ianuarie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău