Apple, acuzată că face jocurile lui Putin. Motivul - modul în care apare Crimeea pe hartă

  • 28 Noiembrie 2019 17:36
Apple, acuzată că face jocurile lui Putin. Motivul - modul în care apare Crimeea pe hartă

Fostul campion mondial la șah Garry Kasparov s-a alăturat vocilor care condamnă Apple pentru faptul că a inclus Crimeea pe hartă ca teritoriu al Rusiei, relatează BBC. Regiunea, încă teritoriu ucrainean, conform legislației internaționale, a fost ocupată de ruși încă din 2014.

Într-un tweet, fostul șahist a numit decizia Apple ca fiind „inacceptabilă”.

Apple, te rog continuă să te ocupi de IT și entertainment. Politica globală nu e un domeniu la care să te pricepi foarte bine”, a scris ministrul de Externe al Ucrainei, Vadym Prystaiko pe Twitter.

Schimbările au fost anunțate în Duma de stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova (de altfel, un legislativ mai degrabă formal în arhitectura statală autoritară rusă), care a calificat și vechea formă a hărții drept „imprecisă”.

Crimeea și Sevastopol apar ca teritorii rusești acum, pe dispozitivele Apple”, se arată în comunicatul Dumei.

Schimbările, care sunt vizibile doar pe dispozitive care accesează hărțile din interiorul Rusiei, au apărut în aplicațiile de vreme și hărți ale Apple. Gigantul american, în discuții cu autoritățile ruse de mai multe vreme, a sperat că poate să ajungă la un compromis în care Crimeea să nu apară nici ca parte a Rusiei dar nici ca parte a Ucrainei.

Google Maps, aplicația omoloagă a celor de Google arată, de asemenea, Crimeea ca făcând parte din Rusia atunci când este accesată din țară.

Faptul că Apple a modificat hărțile pentru a include Crimeea ca parte a Rusiei este un scandal imens. Acest mod de împăciuire absolut inacceptabil”, a scris Kasparov pe Twitter. „Software-ul este putere soft. Companiile de IT americane ar trebui să promoveze valorile și inovația care le-au făcut succesul posibil, nu să se pună în genunchi în fața dictatorilor pentru niște sume de bani în plus. Sume de care nici măcar nu au nevoie”, a completat Kasparov.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău