Aplicarea de sancțiuni împotriva Nord Stream 2 ar fi fost contraproductivă, afirmă Joe Biden

  • 26 Mai 2021 10:30
Aplicarea de sancțiuni împotriva Nord Stream 2 ar fi fost contraproductivă, afirmă Joe Biden

Aplicarea de sancțiuni pentru a împiedica finalizarea gazoductului germano-rus Nord Stream 2 ar fi fost contraproductivă, a afirmat marți președintele american Joe Biden, relatează dpa.

Biden a explicat că s-a opus proiectului de la bun început, dar că impunerea de sancțiuni în acest moment, când conducta este aproape finalizată, ar fi "contraproductivă în ce privește relațiile noastre europene", a transmis Casa Albă după o întâlnire cu presa a președintelui.

Joe Biden a adăugat că aliații Washingtonului din Europa știu care este poziția lui în această problemă.

Săptămâna trecută administrația americană a decis să renunțe să aplice sancțiuni împotriva principalei societăți implicate în construirea gazoductului NordStream 2, care va livra gaze rusești în Uniunea Europeană printr-un terminal din Germania. SUA au anunțat miercuri că renunță la sancțiunile împotriva societății NordStream 2 AG, o filială a gigantului rus Gazprom cu sediul în Elveția, și a CEO-ului său, Matthias Warnig, de naționalitate germană.

Unii republicani de la Washington l-au acuzat pe Biden că prin renunțarea la sancțiuni "face jocul" lui Vladimir Putin, în timp ce guvernul german a salutat vestea.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiție de 11 miliarde de dolari, finanțată jumătate de Gazprom și jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper și Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizați, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancționa companiile angajate în acest proiect. Proiectul este finalizat în proporție de 90%.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău