Apicultorii sunt îndemnați să formeze asociații pentru promovarea ramurii

  • 05 Noiembrie 2016 12:16
Apicultorii sunt îndemnați să formeze asociații pentru promovarea ramurii

În timp ce apicultorii semnalează probleme legate de subvenționare și certificare, precum și lipsa unui dialog în interiorul ramurii, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare îi îndeamnă să formeze asociații reprezentative, care ar putea veni cu propuneri de soluții la nivel național, dat fiind că în această ramură este o singură asociație, dar care nu este foarte activă din cauza conflictelor pe interior, transmite IPN.

La o masă rotundă, apicultorii au menționat că în Moldova producători de miere cu statut de persoană juridică sunt mai puțin de 10%, or acest lucru se cere la subvenționare. O explicație ar fi că majoritatea apicultorilor sunt de vârstă înaintată, tineri sunt mai puțini, și le e frică de evidență contabilă și procedurile pe care le presupune crearea persoanei juridice.

În acest context, ministrul agriculturii, Eduard Grama a spus că regulamentul de subvenționare prevede foarte clar că subvențiile sunt doar pentru persoanele juridice. În Moldova acestea au o diversitate foarte mare – și gospodăriile țărănești sau SRL-urile. Inclusiv apicultorii cu tradiție pot deveni persoană juridică, important este să se asocieze, a spus ministrul.

„Este nevoie de asociații pentru promovarea intereselor ramurii, pentru că este mai facil să discut cu cinci persoane pe cinci domenii decât să ne vedem cu sute de oameni. Cum fiecare om are dreptul să-și facă un SRL, așa se pot face și asociații. Nu este corect să existe o singură asociație în acest domeniu, dar cel puțin două, așa cum este în fiecare domeniu, în apicultură trebuie să fie la fel. Este nevoie să fie asociații puternice. Nu va fi constructiv să formăm asociații în fiecare raion, ele trebuie să vină cu idei și propuneri concrete dar nu să promoveze interesele SRL-ului propriu, dar să vină cu propuneri de îmbunătățire la nivel național”, a menționat Eduard Grama.

Ministrul a mai spus că afacerea de apicultură este într-o zonă particulară, majoritatea celor din ramură fiind persoane fizice, care fac o anumită cantitate de miere, iar când se ajunge la creșterea în producere se ciocnesc cu mai multe probleme de certificare, export etc. În asemenea situație, rolul asociației de ramură este să facă și consultări, mai ales că în regulamentul de subvenționare au fost introduse și prevederi ce țin de consultări privind modalitățile de finanțare, condiții de export. Eduard Grama a adăugat că, începând cu anul viitor, Ministerul Agriculturii va iniția și cursuri pentru tinerii antreprenori, dar și cei care doresc să cunoască lucruri elementare cum se face o declarație vamală, un contract, dat fiind faptul că mierea moldovenească devine tot mai solicitată pe piața UE și este unicul produs din zona animalieră din Moldova exportat, cantitățile de miere exportată trebuie majorate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău