Apicultori din R. Moldova au fost certificați ECO conform cerințelor europene

  • 02 Aprilie 11:21
Apicultori din R. Moldova au fost certificați ECO conform cerințelor europene

Zece apicultori din Republica Moldova au fost certificați pentru producerea mierii ecologice, iar alți 13 au primit certificate care confirmă anul doi de conversie pentru producerea mierii ECO. Totodată, compania Apicola Lux CC, care va comercializa ulterior mierea ecologică, a fost certificată pentru producerea fagurilor destinați apiculturii ecologice, fiind prima companie din Republica Moldova certificată în acest domeniu, transmite MOLDPRES.

Procesul de conversie și certificare ecologică s-a desfășurat în cadrul unui parteneriat dintre proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova și compania Apicola Lux CC. Certificarea producerii mierii ecologice și a produselor apicole ecologice a fost efectuată de către un organ recunoscut în scopul echivalenței, în conformitate cu un Regulament european, care pe parcursul ultimilor doi ani a monitorizat și inspectat procesatorul și apicultorii moldoveni.

„Începând cu anul 2020, mierea recoltată de la apicultorii certificați urmează să fie comercializată ca produs ecologic. Cerințele obligatorii pentru certificarea mierii ecologice au inclus confecționarea stupilor și materialelor apicole din produse naturale, amplasarea stupinelor departe de diverse surse de poluare, sursele de nectar și polen sunt formate în mod esențial din culturi produse conform regulilor agriculturii ecologice, vegetație spontană sau culturi tratate prin metode cu impact redus asupra mediului”, au explicat surse de la USAID.

Potrivit lui Vasile Cotună, directorul companiei Apicola Lux, acum doi ani, la sugestia cumpărătorilor din UE, a identificat un grup de apicultori cu care colaborează pentru a iniția producerea mierii ecologice. ”Republica Moldova dispune de multiple locații care permit colectarea mierii ecologice, în special de salcâm și tei. Totodată, pe piața internațională există cerere sporită și în creștere continuă pentru acest produs, iar Moldova, care este un producător mic de miere, trebuie să se orienteze la produsele de nișă pentru a fi competitivă”, a relevat Vasile Cotună. În următoarea etapă, compania urmează să extindă numărul de apicultori ecologici cu care colaborează și este gata să le acorde asistența consultativă necesară pentru procesul de conversie.

Un apicultor certificat ECO, Ivan Serjant, susține că procesul de conversie a fost mai complicat la etapa inițială, când toate facilitățile urmau să fie ajustate la cerințele de producere a mierii ecologice, ulterior însă activitățile de îngrijire a familiilor de albini sunt obișnuite. Apicultorul mizează pe un preț mai înalt pentru mierea certificată ecologic.

Experții afirmă că mierea ecologică este un produs de nișă, cu perspective largi de export, care este apreciată la un preț mai înalt cu 20-30% față de costul oferit pentru mierea convențională.

În prezent, în Republica Moldova există peste șase mii de stupine în sistemul convențional cu circa 225 mii de familii de albine. Conform datelor oficiale, în anul 2018 s-au produs aproximativ cinci mii de  tone de miere de albini, dintre care exportul a constituit 4123 tone în valoare de 11,7 milioane de dolari. În mare parte mierea este exportată în Uniunea Europeană. Până în prezent, în Republica Moldova activa un singur producător de miere produsă în sistemul ecologic.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14
Cer fragmentat
Umiditate:71 %
Vint:2,1 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
16
Sat
15
Sun
16

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău