Apetitul Asiei pentru gaze naturale perturbă piața europeană

  • 12 Martie 2021 10:47
Apetitul Asiei pentru gaze naturale perturbă piața europeană

Transformarea Asiei într-o superputere pe piața globală a tranzacțiilor cu gaze naturale va dicta din ce în ce mai mult prețurile în Europa pentru o materie primă care altădată era legată de prețul petrolului, informează Bloomberg, potrivit Agerpres.

Schimbarea a devenit evidentă în cursul acestei ierni, când temperaturile coborâte din emisfera nordică au făcut ca tancurile încărcate cu gaze naturale lichefiate să meargă în Asia, cel mai mare consumator mondial pentru acest timp de combustibil și unde vânzătorii au putut obține prețuri record. Această situație a dus la creșterea prețurilor în Europa și, pe cale de consecință, acționează acum ca o frână în calea prețurilor pe măsură ce iarna se încheie iar livrările de gaze lichefiate încep să revină în Europa.

"Pe parcursul următorilor ani, prețurile europene la gaze vor deveni din ce în ce mai puțin dependente de Europa și din ce în ce mai mult influențat de evoluțiile globale", spune Andy Sommer, de la traderul elvețian Axpo Solutions AG.

Chiar și cu numeroasele sale opțiuni de aprovizionare prin conducte, dependența Europei de importurile de gaze este în creștere pe fondul scăderii producției interne. În același timp, comerțul cu gaze lichefiate transportabile peste oceane este în creștere rapidă, stimulat în special de cererea din Asia.

În următorii ani, Europa va trebui să concureze pentru gaze lichefiate cu consumatorii din China, India, Pakistan și Bangladesh. În plus, noi piețe se vor deschide pe măsură ce unele țări asiatice vor începe să utilizeze gaze în producția de energie electrică în locul cărbunelui. În schimb, înăsprirea obiectivelor climatice ale Europei va face ca energiile regenerabile să scoată de pe piață gazele naturale.

"Este o situație comparabilă cu cea de pe piața cărbunelui. Asia a fost întotdeauna o ancoră pentru prețurile la cărbune în Europa. Situația de pe piața gazelor se mută în aceeași direcție", a apreciat Andy Sommer.

Volatilitatea prețului la gaze naturale lichefiate înregistrată în iarna care a trecut ar putea fi un semn pentru ceea ce urmează. Acest combustibil a devenit o materie primă atât de globală încât evoluția mecanismelor de schimb dictează acum prețurile la gaze naturale, susține Christoph Merkel, director la firma de consultanță Merkel Energy din Germania.

"Prețurile la gaze lichefiate au devenit prețurile de pe piața gazelor. Mai există în continuare unele prețuri la huburi dar gazele lichefiate sunt acum principalul motor al pieței", susține Christoph Merkel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău