Apelurile false la 112 cauzează bugetului de stat cheltuieli de mii de lei, IGSU

  • 12 Februarie 2022 13:05
Apelurile false la 112 cauzează bugetului de stat cheltuieli de mii de lei, IGSU

Apelul neconfirmat de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, unde pe 1 ianuarie  au fost mobilizați 65 de salvatori și pompieri cu 11 unități de tehnică, a cauzat cheltuieli de peste 7 mii lei din bugetul de stat, iar alertele cu bombă neconfirmate dintr-un centru comercial de pe strada Arborilor a dus la cheltuirea a peste 6 mii de lei, informează  Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Pe parcursul anului trecut, au fost înregistrate 383 de intervenții ale echipelor de pompieri și salvatori ca urmare a apelurilor false, iar de la începutul acestui an angajații instituției au mers în 48 de misiuni cu apeluri false, transmite IPN.

Apelurile false impun cheltuieli din bugetul de stat pentru trimiterea la fața locului a echipajelor de intervenție, mobilizarea personalului, dar și utilizarea carburanților în alimentarea tehnicii de intervenție. Cele mai multe apeluri care se confirmă a fi false sunt alertele cu bombă, tentativele de suicid sau amenințările de aruncare în gol.

IGSU îndemnă populația să se pătrundă de responsabilitate și să apeleze numărul unic de urgență 112 doar în situații reale de risc pentru viața și sănătatea oamenilor.

Serviciul 112 este numărul unic pentru apeluri de urgență activ în toate statele membre ale Uniunii Europene. Acesta funcționează în Republica Moldova în regim non-stop din martie 2018 și poate fi apelat absolut gratuit de fiecare cetățean de pe telefonul fix și mobil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău