Apele Senei au atins luni nivelul maxim la Paris, departe însă de recordul din 2016

  • 29 Ianuarie 2018 11:24
Apele Senei au atins luni nivelul maxim la Paris, departe însă de recordul din 2016

Sena a atins luni dimineață nivelul maxim prevăzut pentru actualul episod de creștere a apelor la trecerea sa prin Paris - 5,84 metri - care este însă departe de nivelul de 6,10 metri atins în 2016, când două persoane au murit în regiunea pariziană, relatează agențiile EFE și AFP.

Autoritățile se pregătesc acum de o descreștere lentă a apelor și mențin restricțiile de acces în următoarele zile pentru drumurile paralele cu fluviul, mai multe stații de tren, precum și Planul de protecție împotriva inundațiilor pentru muzeele Luvru și Orsay.

Va rămâne închis și traficul fluvial timp de mai multe zile, având în vedere că nivelul ridicat al apelor împiedică trecerea pe sub anumite poduri. Revenirea la normalitate nu se va produce decât peste cel puțin o săptămână.

Celebra statuie a soldatului infanterist de pe Podul Alma din Paris, scufundată în apă până la jumătatea coapsei, reprezenta dovada că nivelul fluviului Sena care străbate Parisul continua să crească, după ce provocase deja în cursul săptămânii trecute evacuări ale rezidenților și întreruperi ale alimentării cu energie electrică.

Punctul maxim al acestui fenomen era așteptat pentru acest weekend când se prognoza ca apele să atingă un nivel maxim de între 5,80 metri și 6,20 metri. Potrivit estimărilor, se aștepta ca nivelul apelor să depășească pragul atins în 2016, ceea ce însă nu s-a întâmplat după ce afluentul Oise, a înregistrat o scădere a apelor.

Situația s-a ameliorat, însă a fost menținută alerta portocalie, a doua cea mai ridicată.

În iunie 2016, muzeele Luvru și Orsay au fost închise timp de câteva zile. La Luvru, 35.000 de lucrări, respectiv 25% dintre cele 152.000 de obiecte, aflate în zone predispuse la inundații, au fost adăpostite în alte încăperi timp de 48 de ore.

La originea acestui fenomen se află ploile abundente care au căzut pe solurile deja îmbibate de apă în Franța. Perioada decembrie 2017 - ianuarie 2018 este una dintre cele mai ploioase de la începutul înregistrărilor meteorologie, în 1900, potrivit Météo-France.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău