Apel repetat al societății civile către Parlament privind sistemul de vot uninominal

  • 05 Aprilie 2017 17:28
Apel repetat al societății civile către Parlament privind sistemul de vot uninominal

Mai multe organizații ale societății civile au lansat un apel repetat către Parlament prin care solicită urgentarea modificărilor la legislația electorală conform adreselor Curții Constituționale și recomandărilor misiunilor internaționale de experți.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Alexei Buzu, a amintit că la începutul lunii februarie, 18 organizații nonguvernamentale au solicitat președintelui Parlamentului crearea unui grup de lucru pentru modificarea cadrului legal electoral, lucru care nu s-a întâmplat. În schimb a fost înregistrat un proiect de lege care propune un nou sistem de vot și care nu răspunde adecvat la nicio problemă reală.

Alexei Buzu a subliniat că probleme la care s-a referit Curtea Constituțională țin de finanțarea partidelor politice, de modul de examinare a contestațiilor legate de organizarea și desfășurarea alegerilor. La fel, se cere îmbunătățirea mecanismului de votare în străinătate și de reflectare a campaniei electorale în mass-media. Asigurarea drepturilor electorale ale persoanelor cu dizabilități este un alt aspect pe care se insistă. 

În cadrul audierilor organizate la Parlament pe 31 martie, Alexei Buzu spune că a fost semnalată lipsa oportunității modificării sistemului electoral. S-a cerut retragerea proiectului de lege care prevede introducerea votului uninominal și concentrarea pe problemele urgente. Nu este clar însă dacă opiniile și argumentele societății civile au fost luate în calcul, a menționat directorul executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”.

Organizațiile semnatare ale apelului cer repetat Parlamentului să creeze grupul de lucru pentru modificarea Codului Electoral și a legislației electorale în conformitate cu adresele Curții Constituționale. Autorilor proiectului de lege privind votul uninominal li se solicită retragerea proiectului, iar în cazul în care se insistă pe modificarea sistemului electoral să fie inițiate dezbateri cu implicarea experților independenți și echidistanți, care să fundamenteze necesitatea reformei sistemului în baza unui model optim pentru Republica Moldova.

Apelul este semnat de către: AO Comunitatea „WatchDog.MD”, Asociația Presei Independente, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Centrul de Politici și Reforme, Institutul de Politici Publice, Promo-LEX și Transparency International-Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău