Apel public împotriva închiderii Muzeului ocupației sovietice din Chișinău

  • 24 Octombrie 2019 11:44
Apel public împotriva închiderii Muzeului ocupației sovietice din Chișinău

Afirmația președintelui Igor Dodon că Muzeul ocupației sovietice trebuie închis este o crimă împotriva poporului.

Într-o conferință de presă susținută la IPN, membrii mai multor organizații și partide politice au inițiat un apel public împotriva demersului anunțat de Igor Dodon.

„Ne adresăm Maiei Sandu să interzică ministrului apărării, subalternul ei, lichidarea Muzeului ocupației sovietice. Ne adresăm ofițerilor din preajma lui Igor Dodon, în special lui Victor Gaiciuk, pentru că este doctor în științe istorice, cu rugămintea de a-l convinge pe Dodon să își retragă ordinul de închidere a muzeului”, a spus Anatol Petrencu, președintele organizației INIS „ProMemoria”. Potrivit acestuia, muzeul este un loc de reculegere pentru miile de oameni care au avut de suferit în urma ocupației sovietice.

Valentina Sturza, șefa Asociației foștilor deportați și deținuți politici, a declarat că, prin intenția de închide Muzeul ocupației sovietice, Igor Dodon vrea să șteargă urmele suferinței pe nedrept a basarabenilor. „Asociația noastră critică dur decizia domnului Dodon și eu sper că indignările noastre îl vor face pe președinte să se gândească, inclusiv la copii și nepoți, care trebuie să știe ce a făcut tortura sovietică în Basarabia”, a spus Valentina Sturza.

Președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc,  a menționat că închiderea muzeului face parte dintr-o politică clară de deznaționalizare a românilor din Basarabia. „Numai cuvântul ocupație sovietică le stârnește nemulțumirea. Ei nu vor să accepte că am fost ocupați de sovietici”, a spus președintele PDA.

Vasile Costiuc a îndemnat ca și alte partide și organizații, dar și persoane fizice, indiferent de opțiunea politică, să adere la apelul public făcut împotriva lichidării muzeului și să semneze declarația de protest. „Dacă va fi nevoie, vom apăra cu forța muzeul”, a spus Vasile Costiuc.

Intenția de închidere a Muzeului ocupației sovietice a fost calificată ca înaltă trădare națională de către Anatol Caraman, președintele Asociației veteranilor de război 1992 „Tiras-Tighina”. „Cum poți să mergi împotriva a ceea ce aparține acestui stat, Republica Moldova?”, a spus Anatol Caraman.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău