Apel la unificarea dreptei românești pentru alegerile din municipiul Chișinău

  • 23 Septembrie 2019 14:02
Apel la unificarea dreptei românești pentru alegerile din municipiul Chișinău

Un grup de intelectuali, reprezentanți ai Mesei Rotunde cu Statut Permanent „Reîntregirea” , care îl sprijină pe Boris Volosatîi în calitate de candidat la funcția de primar al capitalei, îndeamnă partidele unioniste și de dreapta la unitate.

De asemenea, intelectualii îndeamnă aceste formațiuni la dialog pentru a identifica soluții și să susțină un singur pretendent al unioniștilor la șefia capitalei.

„Noi din partea Mesei Rotunde l-am înaintat la postul de primar general al municipiului Chișinău pe domnul doctor Boris Volosatîi. Domnul Volosatîi este conducătorul unei importante instituții preuniversitare, cunoscută și recunoscută. este o mare figură în plan politic, este un bun manager. A fost de mai multe ori consilier în municipiul Chișinău. Am ajuns la concluzia că domnul Boris Volosatîi știe problemele orașului, ale municipiului și are soluții pentru a le rezolva. Dar nu doar asta ne preocupă, suntem preocupați de păstrarea și promovarea Chișinăului ca a doua capitală românească”, a declarat într-o conferință de presă la IPN moderatorul Mesei Rotunde cu Statut Permanent „Reîntregirea”, istoricul Anatol Petrencu.

Istoricul Ion Negrei este de părere că aceste alegeri locale sunt cele mai dezorganizate, deoarece partidele politice nu s-au pregătit pentru o alegere responsabilă. Potrivit lui, intelectualii nu o singură dată au lansat apel la unire a forțelor de dreapta, naționale într-un singur bloc, într-o singură mișcare. Însă, spre regret, acest lucru așa și nu s-a reușit. „În aceste alegeri locale, de asemenea, venim cu apelul, mesajul necesității coordonării și consolidării forțelor de dreapta în vederea obținerii câștigului de cauză”, a notat Ion Negrei. Istoricul a mai spus că acest număr mare de candidați la șefia capitalei duce la gândul că segmentul de dreapta este sortit eșecului. În aceste condiții, mesajul este de a coordona mișcarea în privința desemnării a unui singur candidat de dreapta cu șanse de câștig.

Vasile Costiuc, președintele Partidului Democrația Acasă, din partea căruia candidează Boris Volosatîi, a menționat că, în personalitatea lui Boris Volosatîi a văzut o continuitate firească a tradițiilor naționale, patriotice românește ale primului primar, Nicolae Costin. Acesta și-a exprimat convingerea că, în calitate de primar general, Boris Volosatîi va implementa programul și proiectul pentru capitală inițiat, gândit și pus în aplicare de către Nicolae Costin, dar care nu a fost dus la bun sfârșit. „Încă o dată pe această cale chemăm partidele de dreapta, chiar și după ce au fost înregistrați în cursa electorală, să vină să stăm la o masă rotundă, pătrată, triunghiulară, fără camere de luat de vederi, și să discutăm cel puțin, dacă avem conștiința trează, riscul care planează asupra noastră”, a spus Vasile Costiuc.

Valentina Meșina, reprezentanta Mesei Rotunde cu Statut Permanent „Reîntregirea”, îl susține pe Boris Volosatîi în această cursă și același îndemn îl are pentru toate partidele de dreapta. „Este un candidat care poate într-adevăr cu demnitate să reprezinte toate forțele unioniste”, a menționat Valentina Meșina.

Boris Volosatîi a declarat că a accepta propunerea Mesei Rotunde cu mare responsabilitate, dar și pentru a continua lucrurile începute de Nicolae Costin, „primul primar și unicul democrat în această capitală, care, în calitate de reformator și ziditor, precum și cu inteligența pe care a avut-o acasă, a întors tricolorul, limba română, grafia latină, denumirile de străzi, de școli”. „Această inteligență adusă de profesorul meu universitar, Nicolae Costin, aș vrea să o pun în capul mesei. Și să aduc în oraș o altă politică – nu politică geo sau de altă natură, ci o politică pentru cei care locuiesc în municipiul Chișinău. Vin să-i mobilizez pe toți cei care simt și gândesc românește”, a mai spus Boris Volosatîi, pretendent la funcția de candidat la șefia capitalei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău