Apel la acțiune umanitară în Belarus de la patru laureate ale premiului Nobel pentru literatură, inclusiv Herta Muller
-
09 Noiembrie 2021 19:30
Patru laureate ale premiului Nobel pentru literatură - Olga Tokarczuk (Polonia), Svetlana Aleksievici (Belarus), Herta Muller (scriitoare germană, originară din România) și Elfriede Jellinek (Austria) - au cerut într-o scrisoare adresată Parlamentului European (PE) ''să nu se închidă ochii în fața tragediei'' care are loc în prezent la frontiera dintre Polonia și Belarus și să se caute o soluție umanitară, transmite marți EFE, potrivit Agerpres
Scrisoarea semnalează că starea de urgență declarată de guvernul polonez s-a soldat cu blocarea accesului echipelor medicale în zonă pentru a-i ajuta pe bolnavi, dar și a accesului presei, motiv pentru care informațiile care ajung sunt fragmentare.
"Chiar și așa, informațiile parțiale oferă o imagine a dimensiunilor uriașe ale catastrofei umanitare care are loc la frontiera Uniunii Europene", se menționează în scrisoarea publicată în ziarul german Frankfurter Allgemeine și în alte publicații europene.
Cele patru scriitoare descriu o situație care începe cu promisiunile făcute de omul forte al regimului belarus, președintele Aleksandr Lukașenko, care îi atrage pe refugiați - care provin în marea lor majoritate din Orientul Mijlociu - la Minsk, de unde îi transportă în pădurile aflate în apropierea frontierei polone.
"Aici sunt împinși cu violență către Polonia, iar autoritățile de frontieră polone îi retrimit înapoi tot cu violență. În cazurile cele mai grave, confruntarea are un deznodământ fatal. Cunoaștem numele unor morți, alții mor în anonimat", se arată în scrisoare.
Cele patru scriitoare europene cer ca nimeni "să nu se prefacă a nu vedea tragedia" și afirmă că "mult prea des în istoria Europei ne-am permis să ne prefacem că nu știm" ce se întâmplă.
"Închidem ochii. Ne astupăm urechile. Tăcem. Istoria Europei ne arată că există o cunoaștere incomodă care ne bântuie. Majoritatea oamenilor nu și-au permis (s-o recunoască) pentru a-și proteja comoditatea. Acum situația se repetă", afirmă cele patru scriitoare.
Laureatele premiului Nobel pentru literatură declară că, mai presus de orice, percep UE drept "o comunitate morală bazată pe reguli de solidaritate umană". "Recunoaștem că nu este ușor să se facă față unei furtuni de disperare la frontierele europene. Însă ceea ce permitem să se întâmple la frontierele noastre nu cadrează cu valorile noastre europene fundamentale", susțin ele.
"Cerem soluționarea cât mai rapidă a acestei crize umanitare, respectarea normelor Convenției de la Geneva pentru refugiați și permiterea accesului la procedura de azil a tuturor celor care o solicită și care sunt reținuți la frontiera UE", se menționează în scrisoare.
Totodată, cele patru scriitoare cer o inițiativă diplomatică în Orientul Mijlociu pentru a face față strategiei lui Lukașenko de a aduce un număr mare de refugiați disperați la frontiera cu Polonia pentru a destabiliza UE și "mai ales permiterea accesului organizațiilor umanitare care acordă asistență medicală și juridică".