Apel către președinte să trimită la reexaminare legea ce permite agitația în ziua alegerilor

  • 26 Noiembrie 2018 16:31
Apel către președinte să trimită la reexaminare legea ce permite agitația în ziua alegerilor

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte a solicitat printr-un Apel adresat președintelui țării ca acesta să trimită Parlamentului spre reexaminare legea adoptată de legislativ la 23 noiembrie 2018, prin care s-a decis eliminarea restricțiilor cu privire la agitația electorală în ziua alegerilor, pe motiv că aceasta contravine bunelor practici în materie electorală.

Legea propune modificări la Codul Electoral și la cel Contravențional pentru a permite desfășurarea agitației electorale atât în ziua alegerilor, cât și în ziua anterioară alegerilor, inclusiv lângă secțiile de votare, transmite IPN.

Potrivit CALC, această modificare a Codului Electoral a fost făcută în baza raportului Comisiei juridice, numiri și imunități, ca urmare a hotărârii Parlamentului din 11 iulie 2018 prin care s-a inițiat efectuarea unei analize ample, evaluări și expertize a legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi din Chișinău în 2018.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte a prezentat anterior Comisiei juridice, numiri și imunități o opinie pe marginea experienței internaționale privind reglementările referitoare la agitația și publicitatea electorală, iar argumentele prezentate nu au fost luate în considerație sau au fost smulse din context și interpretate unilateral.

CALC consideră oportună preluarea modelelor democratice de reglementare a agitației electorale, astfel încât aceasta să fie în continuare restricționată în spațiul fizic în ziua alegerilor și ziua anterioară alegerilor, însă să fie permisă pe rețelele de socializare și internet. Adică, în internet, în ziua liniștii electorale, poate fi considerată publicitate și agitație interzisă doar cea contra cost, care amplifică circuitul fluxului informațional cu conținut electoral în favoarea concurenților electorali sau împotriva oponenților acestora. Anume acest gen de publicitate și agitație trebuie sancționat.

Organizațiile membre ale CALC consideră că menținerea zilei tăcerii electorale va proteja alegătorii de influența abuzivă a concurenților în spațiul fizic, a factorilor administrativi și a membrilor birourilor electorale. De asemenea, va împiedica exercitarea presiunilor asupra alegătorilor în ziua alegerilor, pentru a evita altercații și tulburări ale liniștii publice în preajma secțiilor de votare și va garanta șanse egale tuturor concurenților electorali indiferent de resursele la care aceștia au acces și pe care le-ar putea folosi intens în ziua alegerilor pentru a se promova.

CALC subliniază că, potrivit Codului bunelor practici în subiecte electorale al Comisiei de la Veneția, nu este recomandată modificarea elementelor fundamentale ale legislației electorale în anul dinaintea alegerilor, cu atât mai mult nu este recomandabil să se facă acest lucru în ajunul campaniei electorale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:1 m/s
Sun
22
Mon
17
Tue
18
Wed
20
Thu
22

Curs oficial BNM 11 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău