Apel către organismele UE pentru a deschide o anchetă internațională privind frauda bancară

  • 28 Februarie 2017 14:26
0%
00:00:00
00:00:00

Lupta împotriva corupției, unul dintre principalele angajamente pe care și l-a luat Guvernul de la Chișinău odată cu semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, nu a fost onorat până în prezent sau s-a făcut selectiv.

Un raport de monitorizare al Fundației Soros-Moldova a modului cum este implementat Acordul de Asociere arată o serie de lacune în sectorul justiției, al celui de integritate, al finanțării partidelor politice și în domeniul bancar. 

Combaterea corupției a fost declarată una dintre prioritățile tuturor guvernelor din 2009 și până în prezent, fiind și un obiectiv al Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Cu toate acestea, până în prezent, în acest domeniu au avut loc reforme moderate, care țin de modificarea legislației și mai puțin de aplicarea acesteia, a semnalat directorul Centrului de Resurse Juridice. Potrivit Vladislav Gribincea, Procuratura Anticorupție ar trebui să își îndrepte eforturile spre investigarea corupției la nivel înalt, iar anchetele să nu fie selective.

”Cunoaștem multe cazuri când exponenți ai unor partide politice erau investigați destul de eficient, iar exponenții altor partide politice nu erau investigați în genere sau cazurile împotriva unor exponenți ai partidelor de la guvernare se tergiversau cu anii sau se încetau din motive suspecte”, a declarat Vladislav Gribincea.

Sistemul de integritate rămâne unul nefuncțional, după ce activitatea Comisiei Naționale de Integritate a încetat la 1 august 2016, iar cea a Autorității Naționale de Integritate – instituția reformată, care trebuie să verifice averile demnitarilor, nu a început încă, atenționează Elena Prohnițchi, expert a Asociației pentru Democrație Participativă.

”Deoarece vechea instituție nu funcționează, s-a creat un vid instituțional. Până la sfârșitul lunii martie toți funcționarii sunt obligați să-și depună declarațiile de avere și interese. Din moment ce instituția nu funcționează apare întrebarea: Cine le va verifica?”, spune Elena Prohnițchi.

Experții au lansat și un apel către organismele Uniunii Europene pentru a deschide o anchetă internațională de investigare a fraudei bancare de proporții. În opinia lui Dumitru Alaiba, de la Centrul pentru Politici și Reforme, este necesar un mecanism internațional pentru recuperarea activelor.

”Ne așteptăm la o investigație internațională. Uitându-mă prin Acordul de Asociere, am ajuns la concluzia că UE are o poziție unică de a se implica puțin mai activ în investigarea acestor crime. Există toate motivele de a declanșa un mecanism internațional de recuperare a activelor și de investigare a acestora”, a declarat Dumitru Alaiba.

De asemenea, experții au semnalat că modalitatea de finanțare a partidelor politice rămâne una neclară pentru public, întrucât lasă posibilitatea unor donații prea mari în comparație cu veniturile cetățenilor și nu oferă suficiente date despre donatorii partidelor. Ei au mai făcut apel către Parlament să adopte cât mai curând Codului Audiovizualului în lectură finală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău