Apel către Guvernul SUA | Amnistia capitalurilor promovată de PDM va obstrucționa aplicarea Legii Magnitsky
-
12 Ianuarie 2017 21:04
Un grup de organizații non-guvernamentale din Republica Moldova atenționează Guvernul Statelor Unite că proiectul Legii privind liberalizarea capitalului, pe care îl promovează majoritatea parlamentară de la Chișinău, ar putea obstrucționa aplicarea Legii Magnitsky.
ONG-urile de la Chișinău au semnat un apel adresat autorităților de la Washington, în care arată că proiectul propus de un grup de deputați ai Partidului Democrat este o formă legalizată de spălare a banilor, discreditează reforma anti-corupție și procesul de edificare a unui stat de drept în Republica Moldova.
”În cazul adoptării unei astfel de legi, Republica Moldova ar putea deveni un centru de atracție pentru legalizări de ilegalități la nivel regional și mondial, obstrucționând astfel aplicarea Actului Magnitsky”, se arată în apelul adresat Guvernului SUA.
De asemenea, semnatarii menționează că proiectul de lege prevede eliberarea de orice răspundere a persoanelor fizice și juridice care au dobândit fraudulos și ilegal proprietăți și active, inclusiv în urma furtului din sistemul bancar al Republicii Moldova, în schimbul plății în favoarea statului a 2% din valoarea averii nedeclarate. Modificările propuse vor face imposibilă verificarea de către Agenția Națională de Integritate a averii liberalizate a demnitarilor și funcționarilor publici, subliniază autorii apelului.
Printre semnatarii apelului sunt Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT), Centrul pentru Investigații Jurnalistice, Centrul de Jurnalism Independent, Expert-Grup, IDIS „Viitorul”, Centrul de Resurse Juridice, Promo-LEX și Transparency International – Moldova.
Legea privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală prevede exonerarea de orice răspundere a celor care își vor declara proprietățile și mijloacele financiare neînregistrate până la 15 aprilie 2017, în schimbul unei plăți la stat în mărime de 2% din valoarea averii nedeclarate. Inițiativa legislativă presupune și interdicția de sancționare a funcționarilor publici pentru nedeclararea acestor averi.
Proiectul a fost votat în prima lectură, pe 17 decembrie, în pofida criticilor dure din partea opoziției și a societății civile, care consideră că astfel este stimulată corupția și îmbogățirea ilicită.
Inițiativa PD a fost criticată și de Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. Reprezentanta permanentă a FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan, a declarat că principiile care stau la baza proiectului vin, aparent, în contradicție cu obiectivele trasate în programul de reforme economice al autorităților, susținut de FMI, iar Banca Mondială a constatat un șir de riscuri de integritate.
Anterior, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a dat asigurări că proiectul nu va fi votat în lectură finală fără o expertiză a Băncii Mondiale, a FMI și a structurilor europene.