APCE cere acțiuni pentru combaterea violenței împotriva femeilor

  • 26 Februarie 2016 16:04
APCE cere acțiuni pentru combaterea violenței împotriva femeilor

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei cere guvernelor statelor membre ale Consiliului, inclusiv Republica Moldova, să întreprindă acțiuni pentru combaterea violenței de orice gen asupra femeilor.

Despre aceasta a comunicat Liliana Palihovici, vicepreședinte al Parlamentului, în raportul său privind participarea delegației parlamentare a Republicii Moldova la sesiunile ordinare ale APCE în anul 2015, transmite IPN.

Liliana Palihovici a comunicat în plenul Parlamentului vineri, 26 februarie, că un subiect dezbătut de urgență de către APCE a vizat atacurile asupra femeilor care s-au produs în câteva orașe din UE în preajma anului nou. Aceste violențe au pus în discuție subiectul violenței sexuale și a sexismului. Violența împotriva femeilor a fost etichetată ca unul dintre cele mai grave încălcări a drepturilor omului.

S-a menționat că atunci când fiecare a treia victimă este femeie această problemă nu mai poate fi ignorat. La fel, s-a menționat că mass-media poartă o mare responsabilitate de a relata despre actele de violență fără să admită stigmatizarea. La sesiunea APCE s-a votat o rezoluție în care s-a solicitat guvernelor țărilor membre ale Consiliului Europei să întreprindă acțiuni pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Un alt raport în cadrul sesiunilor a vizat responsabilizarea statelor pentru a proteja apărătorii drepturilor omului. Liliana Palihovici a spus că raportul a vizat și Republica Moldova. În cadrul acestuia s-a recomandat evitarea acțiunilor care ar restricționa apărătorii drepturilor omului. „Am avut o luare de cuvânt. Am vorbit despre apărătorii drepturilor omului din regiunea transnistreană și am spus despre Promo-LEX”, a comunicat vicepreședintele Parlamentului.

Liliana Palihovici a spus că un alt raport s-a referit la combaterea corupției. În privința Moldovei s-a spus că este un grad mic de încredere a populației în instituțiile de drept.

Parlamentul urmează să aleagă la începutul lunii martie o altă componență a Republicii Moldova care să reprezinte țara la sesiunile ordinare ale APCE în anul curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău