Apartamentele debranșate de la sistemul centralizat de încălzire pot primi compensații pentru agentul termic

  • 14 Februarie 10:52
Apartamentele debranșate de la sistemul centralizat de încălzire pot primi compensații pentru agentul termic

Apartamentele debranșate de la sistemul centralizat de încălzire pot primi compensații pentru facturile la agentul termic, în conformitate cu gradul de vulnerabilitate energetică acordat. Compensațiile vor fi achitate pentru întregul sezonul de încălzire 2023-2024, precizează un comunicat al Ministerului Muncii și Protecției sociale.

Astfel, în cazul consumatorilor debranșați de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md, dar nu au introdus numărul locului de consum (NLC) pentru energia termică, modificările vor fi efectuate autormat de sistemul informațional, iar beneficiarii vor primi retroactiv compensații la agentul termic.

Consumatorii debranșați care nu s-au înscris pe platformă pot primi compensații doar după completarea cererii și acordarea gradului de vulnerabilitate, începând cu luna din care s-au înregistrat pe platformă.

Măsurile au fost dispuse în urma ședinței comune dintre Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Energiei, responsabilii întreprinderilor din sector și experți, cu scopul de a sprijini gospodăriile casnice vulnerabile energetic, după ce mai mulți factori obiectivi au dus, în unele cazuri, la facturi disproporționate pentru luna decembrie.

În aceeași ordine de idei, Ministerul Energiei a solicitat întreprinderilor din sector să îmbunătățească mecanismul de informare a consumatorilor, inclusiv prin majorarea numărului de angajați ai centrelor de informare a consumatorilor.

De menționat că din cele 26837 apartamente debranșate din mun. Chișinău, cca. 10445 gospodării au primit compensații. În cazul mun. Bălți, 9987 de familii sunt debranșate de la agentul termic, iar dintre acestea 5370 au beneficiat de compensații până în prezent.

Amintim că și în sezonul precedent, consumatorii debranșați de la agentul termic au primit compensații din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice pentru acoperirea costurilor legate de încălzirea spațiilor comune ale blocului.

În contextul sporirii eficienței energetice și a consumului de energie, Ministerul Energiei recomandă ca soluție pe termen lung instalarea Punctelor Termice Individuale și schimbarea sistemelor de distribuție a agentului termic în unul pe orizontală, cu contor individual la fiecare apartament, astfel încât să fie reglat autonom confortul termic de către fiecare consumator și facturat consumul real. În acest sens, Centrul Național pentru Energie Durabilă va investi în eficiența energetică a sectorului rezidențial începând chiar din acest an.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău