Apă-Canal Chișinău solicită majorarea tarifului pentru serviiciile prestate

  • 11 Iunie 11:35
Apă-Canal Chișinău solicită majorarea tarifului pentru serviiciile prestate

Tariful pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul Chișinău ar putea să crească. Într-un demers depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, operatorul propune un tarif mediu de 22,51 lei: 14,10 lei apa și 8,41 lei canalizarea.

Contactată de IPN, Galina Sanduța, șefa serviciului de comunicare al ANRE, a precizat că solicitarea operatorului este în proces de examinare. Data ședinței la care se va decide asupra demersului ACC urmează să fie anunțată pe pagina web a instituției.

La ședința operativă de la Primărie, luni, viceprimarul capitalei, Irina Gutnic, a declarat că solicitarea de ajustare a tarifului este în strictă conformitate cu cadrul legal. „Ajustarea tarifului se face atunci când sunt premise de modificare a cheltuielilor suportate de operator. La începutul anului 2024 s-a modificat salariul minim și mediu pe economie. Respectiv, salarizare a suferit modificări. Aceasta este una dintre premisele care necesită a fi prezentate la ANRE pentru a fi luate în calcul”, a precizat Irina Gutnic. Decizia cu privire la ajustare urmează să o ia ANRE.

În ianuarie 2023 Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat un tarif la apă și canalizare de 15,30 lei/metri cubi pentru consumatorii casnici și de 24,46 lei/metri cubi pentru consumatorii non-casnici. Atunci, municipalitatea a calificat decizia ANRE drept una păguboasă. Ulterior, în octombrie 2023, ANRE a aprobat un tarif unic pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă pentru toți consumatorii, în mărime de 10,79 lei/metru cub, iar pentru serviciul public de canalizare 4,18 lei – pentru consumatorii casnici și 10,16 lei pentru consumatorii non-casnici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
26
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău