Apă-Canal Chișinău solicită ANRE majorarea tarifelor la apă potabilă

  • 15 Mai 2017 18:48
Apă-Canal Chișinău solicită ANRE majorarea tarifelor la apă potabilă

Locuitorii Capitalei ar putea plăti mai mulți bani pentru apa de la robinet. Furnizorul Apă-Canal Chișinău solicită majorarea tarifelor la apa potabilă cu doi lei și 56 de bani pentru un metru cub, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Ultima oară, tarifele la apă au fost majorate în septembrie 2009.

Întreprinderea municipală „Apă-Canal Chișinău” a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifelor la apă potabilă. Astfel, dacă ANRE va accepta modificările, atunci consumatorii casnici vor plăti pentru un metru cub de apă 11 lei și 75 de bani, în timp ce agenții economici vor achita 25 de lei și 52 de bani. 

„O familie medie consumă 7,3 m3 pe lună, această creștere ar duce la faptul că fiecare familie ar plăti în plus 18, 8 lei pe lună sau 225 de lei anual, în cazul în care ANRE va aproba tarifele în forma cerută de Apă-Canal”, a declarat directorul general al „Apă-Canal Chișinău”, Veronica Herța.

Cererea de a majora tarifele la apă potabilă este motivată de scumpirea energiei electrice și de creșterea cheltuielilor de producție, precum și de pierderile de apă care se estimau la începutul anului la 18,7 milioane de metri cubi. Ajustarea tarifelor este și o condiție impusă de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, cu care „Apă-Canal” are încheiat un contract în valoare de 62 de milioane de euro. Din acești bani urmează să fie reabilitați 205 de kilometri de rețele, peste 3000 de branșamente ale blocurilor de locuit și circa 15 kilometri de colectoare de canalizare.

Primarul Dorin Chirtoacă a declarat că indiferent dacă va fi modificat tariful, locuitorii Capitalei oricum vor plăti cel mai puțin pentru apa potabilă.

„Noi avem două vești pentru locuitorii Chișinăului: una proastă și una bună. Vestea mai puțin bună este că implementarea unui proiect de modernizare a regiei de apă și canalizare presupune modificări de tarife. Vestea bună e că municipiul Chișinău și regiunea Centru va fi asigurată cu apă potabilă și respectiv o rețea modernizată de epurare pentru următorii 50-100 de ani. Chiar dacă va fi modificat tariful pentru apa potabilă din Chișinău așa cum a solicitat „Apă-Canal Chișinău”, oricum rămâne cea mai ieftină apă din Republica Moldova”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Pe de altă parte, consilierii socialiști se arată sceptici față de majorarea tarifelor la apă. 

„Se majorează tarifele, multă vorbă despre creditele europene, proiectele europene, dar noi putem să rămânem fără apă în robinet, în curând e vară. Anul trecut în vară  a fost pericol de a sista aprovizionarea cu apă în municipiul Chișinău, având în vedere situația de la Nistru”, a spus consilierul PSRM, Vitalie Mucan.

În prezent, consumatorii casnici achită  9,19 lei pentru un metru cub de apă, iar agenții economici plătesc 22 de lei și 96 de bani. Potrivit unei analize, publicate de portalul mold-street.md, scumpirile sunt inevitabile în condițiile în care tarifele nu au fost ajustate deja de opt ani, iar întreprinderea înregistrează pierderi de sute de milioane lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău