Apa consumată de populația Republicii Moldova nu corespunde normelor sanitare

  • 17 Iulie 2013 10:51
Apa consumată de populația Republicii Moldova nu corespunde normelor sanitare

Aproape jumătate din populația Republicii Moldova consumă apă a cărei compoziție nu corespunde normelor sanitare, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Sursele de apă sunt distribuite neuniform pe teritoriul țării. Apa din fântânile rurale este insalubră, iar cea din apeductele comunale urbane nu corespunde standardelor de calitate, potrivit unei declarații a ministrului Sănătății, Andrei Usatâi.

Printre localitățile în care se resimte criza de apă potabilă de calitate se numără orașul  Nisporeni. Primarul Ion Gangan promite însă că va remedia această situație printr-un proiect de aprovizionare cu apă potabilă, în valoare de 12 milioane de euro, finanțat de Uniunea Europeană și alți donator externi.  Până în 2016, când ar trebui să se finalizeze lucrările, locuitorii Nisporeniului vor fi nevoiți, însă, să bea apă din fântâni și izvoare, constată primarul Ion Gangan.

În orașul Strășeni, jumătate dintre locuitori se alimentează cu apă de la apeduct. Întreținerea acestuia este însă costisitor din cauza deselor sale defecțiuni, ceea ce împovărează bugetul auster al localității, susține primarul Valentina Casian.

Potrivit datelor organizațiilor de mediu, doar apa din râurile Prut și Nistru poate fi folosită în alimentație. Celelalte bazinele acvatice din țară au apă foarte poluată.

Ministerele Mediului și Sănătății au lansat câteva proiecte de prevenire a poluării apelor, astfel încât până în 2015, 70 la sută din populație să aibă acces la apă potabilă de calitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău