Anunțul Gazprom, privind tranzitul prin Ucraina, trebuie să grăbească finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău (EXPERȚI)

  • 03 Martie 2018 18:41
Anunțul Gazprom, privind tranzitul prin Ucraina, trebuie să grăbească finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău (EXPERȚI)

Anunțul Gazprom referitor la rezilierea contractelor de livrare și tranzit de gaze cu Ucraina nu ar trebui să afecteze consumatorii din Republica Moldova, este de părere analistul economic, Roman Chircă. El atenționează, însă că după expirarea contractului cu Gazprom, în 2019, situația ar putea să devină incertă, așa încât autoritățile moldovenești ar trebui să se grăbească, inclusiv cu punerea în funcțiune a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

”Tehnic nu ar trebui să ne afecteze, pentru că există și declarația Moldova Gaz, care spune clar că avem un contract până în 2019 de livrare și tranzitare a gazelor. Însă, situația este incertă după 2019, pentru că Federația Rusă practică aplicarea armei energetice prin sistarea livrărilor de  gaze. Până atunci ar trebui să avem funcțional gazoductul Iași-Chișinău, pentru a-l putea utiliza în cazul în care apar dificultăți cu livrările din Federația Rusă. Acum nu ar trebui să existe riscuri tehnice sau scăderi de presiune”, a explicat Roman Chircă.

Dacă poziția Gazprom este serioasă și intenționează cu adevărat să rezilieze contractul cu Naftogaz din Ucraina, atunci Republica Moldova riscă să rămână fără gaz, este de părere expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat:

”Conform contractului semnat între Moldova Gaz și Gazprom, transmiterea gazului de la Gazprom către noi are loc la hotarul Republicii Moldova cu Ucraina și actele de predare-primire le semnează inclusiv compania Naftogaz. Deci, dacă n-o să există contract între Gazprom și Naftogaz, noi riscăm să rămânem fără gaz.”

Totuși, analistul pune la îndoială faptul că Gazprom intenționează cu adevărat să rezilieze contractul cu compania ucraineană. El presupune că aceasta este o manevră de a obține un contract mai avantajos cu Naftogaz din Ucraina.

”Nu știu dacă intenția este serioasă sau e o tentativă de a negocia și de a-și impune poziția. Pentru că jumătate din bugetul Rusiei se formează din exporturile de gaz și petrol”, a subliniat analistul, care a atras atenția că gazele rusești ce tranzitează Ucraina sunt destinate și țărilor din Balcani, cu care Gazprom are contracte de livrare a gazelor și față de care are obligații”, explică el.

Menționăm că Ministerul Economiei și Infrastructurii a informat ieri, 2 martie, că că SA „Moldovagaz” nu a primit sesizări din partea SAP „Gazprom” cu privire la sistarea furnizării gazelor naturale către Republica Moldova și a tranzitului de gaze rusești în țările regiunii balcanice și Turcia. Precizarea a venit în contextul declarației SAP „Gazprom”, parvenită prin mijloacele de informare în masă, privind întreruperea relațiilor contractuale cu NAK „Naftogaz Ukrainî”.

SA „Moldovagaz” deține contracte cu „Gazprom” de furnizare a gazelor naturale către consumatorii Republicii Moldova și tranzitarea acestora pe teritoriul țării, valabile până la sfârșitul anului 2019. Sistemul de aprovizionare cu gaze al Republicii Moldova și de tranzit prin culoarul transbalcanic funcționează în regim normal și sigur, se mai preciza în comunicatul Ministerului Economiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău