Anularea Jocurilor Olimpice ar costa Japonia peste 13,5 miliarde euro

  • 25 Mai 2021 16:35
Anularea Jocurilor Olimpice ar costa Japonia peste 13,5 miliarde euro

Anularea Jocurilor Olimpice și Jocurilor Paralimpice din această vară ar putea costa Japonia 13,56 miliarde euro, conform estimărilor făcute într-un studiu al Institutului de Cercetare Nomura, citat de EFE.

Pierderile ar putea fi însă mai mari, dacă Guvernul Japoniei va fi nevoit să impună din nou starea de urgență pentru a face față creșterii numărului de infectări cu COVID-19 dacă Jocurile de la Tokyo se desfășoară în perioada prevăzută (23 iulie - 8 august), iar în acest caz decizia de menținere a întrecerilor olimpice ar trebui să ia în considerare impactul epidemiologic și nu cel economic.

''Chiar dacă Jocurile vor fi anulate, pierderile economice vor fi mai mici decât cele dintr-o nouă stare de urgență'', a apreciat economistul șef al Institutului de Cercetare Nomura, Takahide Kiuchi, citat de agenția Kyodo.

În cazul în care competiția olimpică se desfășoară în absența publicului, beneficiile generate de Jocuri se vor ridica la 15,24, cu circa 1,35 miliarde euro mai puțin dacă la întreceri participă spectatorii japonezi.

Organizatorii niponi au anunțat deja că la Jocuri nu vor putea asista spectatori străini, iar o decizie privind publicul local va fi luată în luna iunie.

Zonele cele mai populate ale Japoniei, inclusiv Tokyo, se află în stare de urgență după al patrulea val al pandemiei de coronavirus din țară, dar această stare nu impune un lockdown sau blocarea strictă a activității economice, ca în alte țări.

Conform calculelor lui Kiuchi, prima stare de urgență impusă în Japonia în primăvara anului 2020 a costat țara 58,76 miliarde euro, iar a doua stare de urgență, între ianuarie și martie 2021, a provocat pierderi de 57,84 miliarde euro.

Actuala stare de urgență, în vigoare din luna aprilie, va genera pierderi de 17,44 miliarde euro, sumă care ar putea crește dacă guvernul decide s-o extindă până la 31 mai, așa cum informează presa niponă.

''Aceste estimări sugerează că o decizie cu privire la organizarea sau nu a Jocurilor, precum și limitarea spectatorilor, ar trebui luată pe baza impactului asupra riscului de infecție, nu din punctul de vedere al pierderilor economice", a spus Kiuchi , fost membru al Consiliului de politică monetară al Băncii Japoniei (BoJ).

Organizatorii Jocurilor Olimpice și guvernul japonez susțin că este posibilă desfășurarea evenimentului în siguranță, în timp ce sondajele arată că aproximativ 80% dintre japonezi ar prefera să nu se desfășoare în această vară, în mare parte din teama că va avea un impact negativ asupra sistemului lor de sănătate, deja aflat sub presiune.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău